Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Steg 1: Förberedelser inför ansökningsperiod

Steg 1 i handläggningen av inkommande utbytesstudenter omfattar genomgång och uppdatering av avtal, upprättande av utlysning i LINK samt uppdatering och utskick av infosheets till partneruniversitet.

Genomgång och uppdatering av avtal

All utbytesmobilitet för inresande studenter förutsätter att det finns ett giltigt utbytesavtal. Den som har tecknat och/eller administrerar avtalet är ansvarig för att kontrollera giltighet, behov av förnyelse och uppdatera detta i LINK. Detta måste vara gjort innan utlysningen skapas i LINK.

För frågor om avtal - se Skriva avtal och projektansökningar

Upprätta utlysning i LINK

För de flesta fakulteter vid Lunds universitet upprättas utlysningen för inresande studenter på fakultetsnivå och omfattar både fakultetsgemensamma avtal och institutionsavtal. Kontrollera hur utlysningar hanteras på din fakultet.

För de universitetsgemensamma avtalen kommer en utlysning att upprättas av Mottagande mobilitet och service (MMS) vid Externa relationer.

När utlysningen är upprättad, väljer den person som ansvarar för utlysningen vilka avtal som ska ingå i utlysningen. Därefter bör kontaktpersoner vid partneruniversiteten som hanterar utresande studenter meddelas instruktioner för hur de ska nominera studenter i systemet samt ges länk och inloggningkod till LINK. Nomineringsperioden och ansökningsperioden behöver inte vara de samma. LINK-manualen beskriver hur du upprättar en utlysning.

Uppdatera och skicka ut information sheet till partneruniversitet

Information sheet är det informationsblad som i första hand vänder sig till parternuniversitet och i korthet beskriver Lunds universitet, hur man ansöker, deadlines, restriktioner mm. Det finns ett information sheet för universitetsgemensamma partneruniversitet utformat av Externa relationer. Fakulteter och institutioner har ofta egna versioner. Information sheet skickas ut inför varje terminsstart så att den uppdaterade informationen finns tillgänglig inför partneruniversitetets utlysning av utbytesstudier.

Information sheet bör innehålla följande information:

• Generell information om Lunds universitet/en specifik fakultet
  • Akademisk kalender (länk)
  • Ansökningsdeadlines
  • Datum för Arrival Day och Orientation programme
  • Information om bostäder och länk till bostadsansökan
  • Tillgängliga kurser och restriktioner
  • Förkunskapskrav
  • Generella språkkrav
  • Betygs- och poängsystem
  • Uppehållstillstånd
  • Försäkring