Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Validering – kvalitetssäkring av ny utbildning

Valideringsprocessen handlar om att granska och bedöma kvaliteten i en utbildning innan den etableras i universitetets utbud.

Validering av nya utbildningsprogram

Validering av nya program är ett grundläggande element i kvalitetssäkringsarbetet vid Lunds universitet och genomförs som ett led i fakulteternas utbildningsplanering.

• Vid validering prövas de kvalitativa förutsättningarna för att implementera och genomföra aktuellt utbildningsprogram.
  • Genom validering säkras förutsättningarna för att programmen håller god nationell och internationell standard innan de inrättas.
  • Valideringen är en tillämpning av de europeiska riktlinjerna för kvalitetssäkring – Standards and Guidelines for the European Higher Education Area (2005).

Ansökan om inrättande av nya program som leder fram till examina på grundnivå och avancerad nivå inges till rektor av fakultetsstyrelserna eller motsvarande. Resultatet av valideringen bifogas ansökan inför rektors beslut.

En reguljär ordning och handledning för validering av nya utbildningsprogram vid Lunds universitet fastställdes av rektor 2008.

Handledning för validering av nya program (PDF 125 kB, öppnas i nytt fönster)

Validering av ej programbaserad utbildning

Rektor har också beslutat att förutsättningarna för all examensgrundande utbildning på grundnivå och avancerad nivå ska kvalitetssäkras genom validering. Validering av utbildning som kan leda till examen och som inte är programbaserad ska genomföras i linje med riktlinjer som fastställs av utvärderingschefen.

Sidansvarig:

Erik Hedberg