Förkortade och arbetsfria dagar för teknisk och administrativ personal

Du som är anställd som teknisk eller administrativ personal har vissa förkortade arbetsdagar. Du som omfattas av flextidsavtalet har även vissa helt arbetsfria dagar så kallade klämdagar. Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig.

Villkorsavtalen förkortar den ordinarie arbetstiden vissa dagar under året. Vilka dagar detta är och antal timmar som de förkortas med framgår av tabellen nedan.

ArbetsdagFörkortning med antal timmar
Trettondagsafton4
Skärtorsdagen2
Den 30 april som infaller på en
a) måndag – torsdag2
b) fredag4
Dagen före alla helgons dag4
Den 23 december som infaller på en fredag4

Om du arbetar deltid minskar din arbetstid i proportion till deltidens omfattning.

Lördagar, söndagar och allmänna helgdagar är du alltid ledig. Även

• midsommarafton,
  • julafton och
  • nyårsafton

räknas som helgdagar och är arbetsfria.

Tänk på att arbetstiden endast minskar om du har arbetstid förlagd den dagen. Anställda som arbetar koncentrerad deltid kompenseras inte om tjänstgöringsfri dag sammanfaller med dag då arbetstiden är förkortad eller har så kallat normtidsmått 0.

Läs mer om flextid för teknisk och administrativ personal

Om du arbetar koncentrerad deltid används den förenklade flextidsblanketten, där normtiden för månaden fylls i manuellt utifrån vilken/vilka dagar du är ledig.

Manuell flexblankett för rapportering av arbetstiden (PDF 9 kB, nytt fönster)

Klämdagar

Du som omfattas av flextidsavtalet har ytterligare helt arbetsfria dagar, så kallade klämdagar.  En klämdag är en arbetsdag (måndag till fredag) som är omgiven av två fridagar.

Exempel; om 1 maj infaller på en tisdag eller torsdag uppstår en klämdag antingen på måndagen eller fredagen.

Nationaldagskompensation

Vid Lunds universitet kompenseras de år nationaldagen infaller på en lördag eller söndag genom de så kallade klämdagarna enligt flextidsavtalet.

De år nationaldagen infaller på en tisdag eller torsdag blir måndag respektive fredag klämdagar (arbetsfria dagar). Detta kompenserar därmed de år då nationaldagen infaller på en lördag eller söndag.

Sidansvarig:

Kontakt

Kontakta din närmaste chef eller personalfunktion inom din institution/fakultet eller motsvarande