Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Försäkringar när du reser i tjänsten

När du som anställd reser i tjänsten omfattas du av Kammarkollegiets tjänstereseförsäkring. Extra skydd vid tjänsteresor finns genom Diners Club TAC:s reseförsäkring, under förutsättning att du bokar genom universitetets upphandlade resebyrå. Om du är utomlands under längre period gäller andra regler. Här får du reda på vad som gäller för dig.

Om du reser på uppdrag av Lunds universitet så omfattas du av Kammarkollegiets tjänstereseförsäkring. Du ska ta med dig försäkringskortet "Swedish State Business Travel Insurance Certificate" som är ett bevis för att du omfattas av Kammarkollegiets tjänstereseförsäkring.

Om du inte omfattas av tjänstereseförsäkringen kan istället en särskild reseförsäkring tecknas.

Kammarkollegiets tjänstereseförsäkring

Tjänstereseförsäkringen är en samlingsförsäkring vilket innebär att du som anställd har ett försäkringsskydd vid alla inrikes- och utrikesresor som du gör för universitetets räkning. Även du som inte är anställd kan omfattas av försäkringen. För att du som inte är anställd ska omfattas måste resan vara för universitetets räkning.

Viktigt om försäkringen:

  • Försäkringen gäller under hela tjänsteresan och motsvarar ett vanligt reseförsäkringsskydd.
  • Försäkringen gäller i hela världen under försäkringstiden, även i områden dit UD avråder från resor.
  • Försäkringen gäller utan självrisk.
  • Försäkringen gäller inte under resor till och från arbetet.

Tjänstereseförsäkringens villkor på Kammarkollegiets webbplats (PDF, nytt fönster)

Läs mer om Kammarkollegiets goda råd när du ska på tjänsteresa (PDF 974 kB, nytt fönster)

Försäkringskort

När du åker på tjänsteresa ska du ta med dig försäkringskortet "Swedish State Business Travel Insurance Certificate".  Kortet är ett bevis på att du omfattas av tjänstereseförsäkringen. På baksidan av kortet finns uppgifter om var du vänder dig om något skulle inträffa under resan.

Du får kortet från din administratör som i sin tur beställer kortet av sektionen Personal. Giltighetstid får vara maximalt 2 år framåt i tiden, dock aldrig längre än till och med det datum din anställning upphör.

Du som administratör beställer försäkringskort genom att mejla hur många försäkringskort du behöver och vart de ska skickas till forsakringskortet [at] pers [dot] lu [dot] se.

Skadeanmälan vid Kammarkollegiets tjänstereseförsäkring

Om något händer under din tjänsteresa ska du anmäla detta till Kammarkollegiet genom en blankett. Till anmälan ska du bifoga eventuella kvitton på dina utlägg och intyg i samband med händelsen. Anmälan ska skrivas under av dig och din närmaste chef innan du skickar den till Kammarkollegiet, 651 80 Karlstad.

Blankett för skadeanmälan gällande Kammarkollegiets tjänsterese- och reseförsäkring på Kammarkollegiets webbplats (PDF, nytt fönster)

Kammarkollegiets reseförsäkring

Om du inte omfattas av tjänstereseförsäkringen kan istället en särskild reseförsäkring tecknas. Kammarkollegiets reseförsäkring kan till exempel vara aktuell för medföljande familjemedlemmar.

Läs mer om Kammarkollegiets reseförsäkringsvillkor på deras webbplats (PDF, nytt fönster)

Skadeanmälan vid Kammarkollegiets reseförsäkring

Om något händer under din resa ska du anmäla detta till Kammarkollegiet genom en blankett. Till anmälan ska du bifoga eventuella kvitton på dina utlägg och intyg i samband med händelsen.

Blankett för skadeanmälan gällande Kammarkollegiets tjänsterese- och reseförsäkring på Kammarkollegiets webbplats (PDF, nytt fönster)

Europeiskt sjukförsäkringskort

Vid tjänsteresa inom EU/EES-länder, eller Schweiz, ska du också ha med dig ett europeiskt sjukförsäkringskort. Detta beställer du själv från Försäkringskassan.

Beställ EU-kort inför utlandsresa på Försäkringskassans webbplats

Diners Club TAC reseförsäkring

Reseförsäkringen från Diners Club TAC är ett extra skydd vid alla resor som bokats hos universitetets avtalade resebyrå och därmed betalats med resekonto hos Diners. Ett tips är att du lägger tjänsteresekortet och Diners TAC Fakta i Fickformat i din plånbok. 

Försäkringen innehåller bland annat

Utomlands en längre period

Om du som anställd ska tjänstgöra utomlands under längre tid ska du utlandsstationeras.

Du kan även utlandsstationeras om du ska tjänstgöra utomlands en kortare period och har med din familj. Kontrakt för utlandsstationering måste i så fall upprättas och en särskild försäkring tecknas, så kallad URA-försäkring. URA-försäkring gäller endast anställda med utlandsstationering där ett URA-kontrakt upprättats. Det går även att teckna en kompletterande egendomsförsäkring.

Kontakta din chef eller närmaste personalfunktion för att veta mer om vad som gäller när du är utomlands en längre period.

Läs mer om utlandstjänstgöring på Arbetsgivarverkets webbplats

Läs mer om försäkringsvillkor för URA-försäkringen och den kompletterande egendomsförsäkringen på Kammarkollegiets webbplats

Skadeanmälan vid utlandsstationering (URA)

Om du har ett utlandskontrakt (URA) ska du lämna skadeanmälan och eventuella kvitton samt kopia av försäkringsbekräftelsen till din chef. Både du och din chef ska skriva under. Därefter ska din chef skicka det till Kammarkollegiet.

Skadeanmälan: URA – Försäkring för utlandsstationerad personal på Kammarkollegiets webbplats (PDF, nytt fönster)

Skadeanmälan: URA – Kompletterande egendomsförsäkring på Kammarkollegiets webbplats (PDF, nytt fönster)

Försäkringsapp

I appen "Kammarkollegiet på resan" för Android har Kammarkollegiet samlat viktig information för dig som ska ut och resa i tjänsten eller arbeta utomlands. I appen hittar du viktiga nummer, goda råd och instruktion för skadeanmälan. Observera att appen enbart finns för Android-telefoner. 

Appen har information om Kammarkollegiets

  • tjänstereseförsäkring,
  • reseförsäkring och
  • försäkring för utlandstjänstgöring.

Ladda ned appen "Kammarkollegiet på resan" på Googles webbplats

Att tänka på när du reser i tjänsten

Utöver försäkringsskydd finns det även annat som du behöver tänka på under tjänsteresan – som

  • resesäkerhet,
  • vaccination och
  • visum.

Läs mer om vad som är viktigt att tänka på när du reser i tjänsten

Sidansvarig:

Kontakt

Kontakta din närmaste chef eller personalfunktion inom din institution/fakultet eller motsvarande

 

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen