Nyanställd vid Lunds universitet
Här kan du som är nyanställd vid Lunds universitet läsa om några av de vanligaste sakerna du kan behöva veta som ny på jobbet.
Introduktion
Du som är nyanställd ska få en introduktion till din arbetsplats. Ansvaret för det ligger på din närmaste chef, eller en annan person som din chef har utsett. Om du inte vet vem som är ansvarig för din introduktion kan du fråga din chef.
Din chef ska också informera dig om vem som arbetar med personalfrågor på din arbetsplats. Du kan vända dig till den personen med frågor om till exempel friskvård eller arbetstid.
Välkomstdagar
Universitetet anordnar en välkomstdag för alla nya medarbetare vid Lunds universitet. Välkomstdagarna anordnas också på engelska.
Läs mer och registrera dig i Kompetensportalen
Bra att veta som nyanställd
Som nyanställd finns det en del som du kan behöva känna till i början. Här är några saker:
Löneutbetalning, utbetalande bank
Du som inte har bankkonto hos Nordea måste själv skicka in ett överföringsuppdrag till Nordea så att du får din lön utbetald till rätt bank.
Om du har Nordea som bank behöver du inte skicka in någon blankett. Nordea sätter då automatiskt in din lön på ditt konto.
Lämna in skattsedel
När du börjar din anställning behöver du skicka en A-skattsedel till SSC Löneservice så att rätt skatt dras på din lön.
Beställ A-skattsedel på Skatteverkets webbplats
Länk till SSC kundserviceportal
Passerkort
Du behöver ett passerkort, "LU-kortet", med foto för att få tillträde till lokaler inom universitetet
Läs mer om hur du skaffar LU-kortet
Friskvård och arbetsmiljö
Du har som anställd vid Lunds universitet rätt till friskvårdsersättning och friskvårdstimme
Läs mer om friskvårdsförmånerna
Förutom din chef är ditt skyddsombud och företagshälsovården en viktig del i att skapa en bra arbetsmiljö för dig.
Läs mer om företagshälsovården
Kompetensutveckling
Du kan gå olika interna kurser för att utvecklas i din yrkesroll. Prata med din chef om detta. I Kompetensportalen kan du se vilka kurser som finns och anmäla dig.
Läs mer om kompetensutveckling och Kompetensportalen
Grafisk profil, logotyp, mallar
Det är viktigt att du tillämpar den grafiska profilen på allt material där Lunds universitet är avsändare, tryckt som digitalt, både inom och utanför universitetet. Syftet är att skapa igenkänning och tydlighet samt stärka varumärket Lunds universitet.
Semester
Som statligt anställd har du rätt till betald semester redan första året du är anställd. För att få full betald semester måste du vara anställd hela året. Detta innebär att antalet betalda semesterdagar minskar ju senare på året du börjar din anställning. Du som anställs före den 1 september har rätt till minst fem veckors semesterledighet. Om du börjar din anställning efter den 1 september har du rätt till minst en veckas ledighet. Ledigheten kan vara betald eller obetald beroende på hur många semesterdagar du tjänar in under året.
Läs mer om hur du ansöker om semester, vilka regler som finns och antal semesterdagar
Hämtställe, kostnadsställe
För att skicka ett brev till någon via internposten behöver du veta personens eller verksamhetens så kallade hämtställe. Det är en fysisk plats dit brev skickas. Ibland förkortas det "HS".
Hämtställe anges med siffor, exempelvis Hämtställe 31. Vilket hämtställe en person har kan du se i databasen över anställda, Lucat. Du kan även se vilket hämtställe någon har om du använder sökfältet här på Medarbetarwebben.
Läs mer om internpost och hämtställen här
För att kunna göra vissa saker, som att boka en lokal eller köpa något på faktura behöver du veta vilket "kostnadsställe" din verksamhet har. Det är en sifferkod. Fråga din chef villket ert kostnadsställe är.
Ditt ansvar som statligt anställd
Du har även skyldigheter som anställd vid Lunds universitet, till exempel att hantera frågor på ett objektivt, sakligt och opartiskt sätt.
Läs mer om att vara statligt anställd
Du har också ansvar för att hålla god ordning på universitetets dokument så att vi kan upprätthålla offentlighetsprincipen och bevara handlingar för eftervärlden.
Kontakt
Kontakta din närmaste chef eller personalfunktion inom din institution/fakultet eller motsvarande.