Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Frågor och svar angående coronavirusets utbrott

Här listas några frågor och svar angående Lunds universitets hantering av coronavirusets utbrott för studenter och medarbetare. Dessa frågor och svar uppdateras löpande.

En student vid Lunds universitet har bekräftats ha insjuknat i covid19 kan jag ha blivit smittad? (läs nyheten)

Region Skåne Smittskydd gör en smittspårning. Det innebär att smittskyddspersonal på Region Skåne tar direktkontakt med individer som man vet att studenten har träffat både i studiemiljö och i boendet sedan i fredags. Studenten vårdas just nu på Skånes universitetssjukhus med lindriga symptom.  I övrigt uppmanas alla medarbetare och studenter att hålla sig uppdaterade och noga följa rekommendationerna kring smittskydd från Folkhälsomyndighetens frågor och svar (under Smittvägar/Vad kan jag göra för att undvika smitta?)

Hur hanterar Lunds universitet coronavirusutbrottets risker?

Universitetet har tillsatt en krisledningsgrupp som träffas kontinuerligt för att hantera de övergripande frågorna som kommer i samband med virusets utbrott. De bevakar de övriga myndigheternas uppdateringar och följer andra lärosätens hantering i frågan.
Det har även en tillsatts en operativ arbetsgrupp som hanterar de löpande aktiviteterna så som kontakt med medarbetare och studenter som vi vet befinner sig i riskområdena på tjänsteresa/studieresa. Om du har frågor, som du inte hittar svaren på här, kan du som anställd ställa din fråga till corona [at] bygg [dot] lu [dot] se, för studenter gäller studentreception [at] lu [dot] se

Nuvarande vistelse i ett område med smittutbrott


Jag är på tjänsteresa i ett av riskområdena just nu, vad gäller för mig?

Om du varit i ett av riskområdena den senaste två veckorna rekommenderar vi att du arbetar hemifrån i 14 dagar efter hemkomst i överenskommelse med närmaste chef.

Jag är på utbyte just nu i ett land där Coronaviruset finns. Vad gäller för mig?

Följ de råd och rekommendationer som du får av värduniversitetet och håll dig uppdaterad via lokala myndigheter, WHO, UD och Folkhälsomyndigheten.
Om du är på väg hem så gäller att du följer de rekommendationer som finns för Lunds universitets studenter och anställda. Du är också välkommen att vända dig till studentreception [at] lu [dot] se. Du hittar information om försäkringar och sjukvård om du klickar här. I akuta situationer kan du kontakta Falck TravelCare på telefon: + 46 8 587 717 49 eller e-post:ftc [at] falcktravelcare [dot] se 

Jag är på utbytesstudier med Erasmusstipendier nu under våren. Vad händer om jag blir tvungen att avbryta mina studier förtid, måste jag betala tillbaka mitt stipendium?

Pengarna till de stipendier som vi på Lunds universitet delar ut till våra studenter kommer från Universitets- och högskolerådet. Det är deras regler som styr hur vi får använda dem.
Kontakta oss gärna om du har frågor: erasmusstudier [at] er [dot] lu [dot] se

Kontaktar ni studenter och medarbetare som är i riskområdena?

Lunds universitet är i kontakt med de studenter och motsvarande som vi känner till just nu är på utbytesstudier i riskområdena. Har du inte blivit kontaktad och har frågor, vänligen vänd dig som anställd, till din närmsta chef, eller som student till studentreception [at] lu [dot] se. Medarbetare som har bokat sin tjänsteresa via Egencia och som befinner sig i berörda områden, ska enligt uppgift få en ”Travel Alert” meddelande av Egencia. Detta går ut via e-mail.

Hemkommen från områden med smittutbrott  


Jag har varit och rest i ett land där Coronaviruset finns. Kan jag gå på föreläsningar/gå till jobbet?

Medarbetare och studenter som nyligen vistats i riskområden* samt delar av världen som UD avråder resor till på grund av coronaviruset, rekommenderas att arbeta/studera hemifrån i 14 dagar efter hemkomst i överenskommelse med närmaste chef. Är du orolig kan du läsa mer på 1177 och krisinformation.se eller ringa 113 13 (sjukdomsfrågor kring corona) och be om råd.

Jag är student och har fått rådet att hålla mig i frivillig karantän i två veckor eftersom jag rest i ett land som UD avråder från att resa till på grund av Coronaviruset. Jag missar undervisning och examinationer på min kurs, hur ska jag göra?

Kan du inte ta del av undervisning och examination på grund av smittrisken kan du kontakta kursledare eller studievägledare på din fakultet/institution om hur du kan ta igen det du har missat. Tänk också på att anmäla till Försäkringskassan om smittrisken hindrar dig från att studera.

Planerade resor till områden med smittutbrott


Jag har planerat en tjänsteresa till ett av riskområden, vad gäller för mig?

Lunds universitet har beslutat att avråda alla medarbetare och studenter från resor till riskområden*. Tjänsteresor dit beviljas inte under rådande omständigheter. I de fall UD framöver avråder från resor till andra delar av världen än riskområden* på grund av coronaviruset, gäller deras rekommendation även medarbetare och studenter vid Lunds universitet.

Jag ska på utbytesstudier i höst. Kommer jag att kunna åka?

Det är svårt att veta hur läget är i höst i de många länderna som vi har partneruniversitet i. Håll dig uppdaterad via UD reserekommendationer. Din utbyteskoordinator håller kontakt med partneruniversiteten och kan ge dig information. Du är också välkommen att vända dig till studentreception [at] lu [dot] se. Sök för säkerhets skull kurser i Lund till i höst senast den 15 april, och kom ihåg att tacka nej om det visar sig att du inte ska läsa dem.

Jag har hyrt ut min bostad eftersom jag trodde jag skulle vara utomlands en termin. Kan universitet hjälpa mig att hitta någonstans att bo? 

Lunds universitet kan tyvärr inte garantera bostäder till sina studenter. Men du är välkommen att kontakta LU-Bostäder luacc [at] service [dot] lu [dot] se för att fråga om de har lediga rum. Du kan också kolla med BoPoolen, som finansieras av LU och Lunds kommun, har annonser om bostäder.

Besök från gäster/studenter


Vi ska få besök/studenter från ett land där det finns smitta men som UD inte avråder från att resa till. Ska vi ta emot våra besök/studenter?

Alla besök från samarbetspartners/gäster från riskområden* samt delar av världen som UD avråder resor på grund av coronaviruset till ska ställas in tills vidare.

Övriga frågor

 

Varför har ni striktare rekommendationer än vad Folkhälsomyndigheten och UD har?

Lunds universitet är ett internationellt lärosäte med många resor och besök till och från länder i hela världen. För att kunna säkra en trygg arbets- och studieplats kan universitetet för våra medarbetare och studenter, går vi längre i våra ställningstaganden än UD och Folkhälsomyndigheten gör.

Varför har ni valt en karantän på två veckor? Inkubationstiden är längre än 14 dagar enligt en del medier.

Vi följer de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter anger.

Frågor och svar

För andra frågor
Medarbetare: corona [at] bygg [dot] lu [dot] se
Studenter: studentreception [at] lu [dot] se
Se mer på Studentreceptions sida

LU:s coronanyheter

Läs LU:s forskning och nyheter om coronakrisen - LU:s coronanyheter

Läs om goda intiativ som pågår #tillsammansmotcorona

Senaste nyheter

2020-05-29

Internationell konferens om riskutsatta forskare - digitalt

Internationell konferens om riskutsatta forskare - digitalt
2020-05-29

Framtidsveckan blir den 12-18 oktober

Framtidsveckan blir den 12-18 oktober
2020-05-29

Fri entré till Skissernas Museum

Fri entré till Skissernas Museum
2020-05-29

Nytt regeringsbeslut om höstterminen

Nytt regeringsbeslut om höstterminen
2020-05-29

Rapport från RQ20s ämnespanelvecka

Rapport från RQ20s ämnespanelvecka

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen