Gör rätt vid inköp – frakttjänster under lupp

Vid Konkurrensverkets granskning av universitetets inköp framkom det bland annat att frakttjänster måste handlas upp. Ett avtal har tecknats men många frakttjänster köps fortfarande utanför avtal.
Hängande lastcontainer

Som medarbetare vid Lunds universitet är det viktigt att tänka på använda sig av rätt upphandlad leverantör vid köp av varor och tjänster. Det upphandlade ramavtalet för frakttjänster gäller enligt nedanstående rangordning:

1. DHL Express
  2. Your Special Delivery Service
  3. World Courier

Vid beställning ska nr 1 på ramavtalet tillfrågas först. Om nr 1 inte kan leverera går frågan vidare enligt rangordningen.
Sektionen Ekonomi har nu granskat hur avtalet för frakttjänster följs och det har visat sig att det fortfarande beställs mycket utanför avtalet men även i fel rangordning på gällande ramavtal.

Domen efter Konkurrensverkets avslutade granskning har ännu inte fallit men universitet kan i flera fall bli skyldig att betala upphandlingsskadeavgift på grund av att inköp inte gjorts på ett korrekt sätt. Den kostnaden får i så fall de institutioner som gjort fel betala.

Ytterligare info om fraktavtalet finns i Lupin.

Läs mer om inköp och upphandling.

Håkan Ericsson

Upphandlare