Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunchdax med Olof Jernryd

Olof Jernryd och hans matlåda
Olof använder sin lunch till att ladda sina batterier, helst för sig själv.

Varje dag lunchar drygt 800 medarbetare inom förvaltningen. Men vad äter de för mat? Var äter de den? Och vad snackar de om? Lunchdax tar pulsen på våra kollegors lunch. Denna lunchlåda tillhör Olof Jernryd, ekonom på stiftelseförvaltningen, sektionen Ekonomi.

Olofs lunchlåda består av en nordafrikansk kycklinggryta med lime och mynta från Linas matkasse. Det var gott, konstaterar Olof. Han försöker ta med matlåda två gånger i veckan. Lyckas han inte få med något hemifrån så blir det något av uteställena i närheten av Öresundsvägen, där han sitter, hamburgerstället MAX eller sushirestaurangen Sagoi.

Olofs syn på lunchen är att det är något nödvändigt som ska gå fort och helst inte kosta för mycket.

– Jag vill inte ha för stort avbrott i arbetet, säger han och tillägger att kvällsmaten är det viktigaste målet.

Maten ska gärna vara nyttigt, så blir det MAX så är det utan läsk och pommesfrites. Hemma har familjen dragit ner på köttet och äter mycket grönsaker. Varje eftermiddag får barnen ett fat med grönsaker till mellanmål.

Lunchen en andningspaus

För Olof är lunchen ett tillfälle att ladda batterierna. Därför vill han gärna äta den för sig själv. Har han matlåda med intar han gärna den i vilrummet eller vid datorn och mer sällan i det gemensamma matrummet. Denna lunch är i vilrummet. Vanligtvis brukar han titta på en film eller läsa en bok till maten istället.

– När man sitter i öppet kontorslandskap som vi gör så umgås man mycket hela dagen. Det funkar bra och de sociala behoven blir uppfyllda. Därför är det viktigt för mig att få tid för mig själv och koppla bort jobbet under lunchen. Hemma är det ofta också full rulle, säger Olof.

Vid kafferasten kan han socialisera mer och då blir det mycket snack.

– Det är en väldigt rolig grupp jag tillhör, intygar Olof och berättar om diskussioner som kan hoppa mellan Spanienresor och blodgrupp i samma mening.

Det arbete som Olof vill skynda tillbaka till efter sina korta, nödvändiga luncher är att förvalta och fördela stiftelsepengar. Ett jobb han trivs med.

– Det är kul att dela ut pengar, folk blir ju gärna glada när man hör av sig,  säger han.

Stiftelseavdelningen, som Olof tillhör, förvaltar knappt 700 stiftelser som fördelar pengar till anställda och studenter vid Lunds universitet. Det handlar om cirka 3miljarder i kapital. Varje år får runt 1500 bidragstagare, från Lunds universitet, ta del av avkastningen i form av stipendier och bidrag. Stiftelserna startas ofta i samband med ett gåvobrev eller testamente och tanken är att de ska leva för evigt och växa genom olika placeringar. Avdelningen förvaltar även byggnader och mark som har donerats till universitetet.

Anna Mansfeld

Läs tidigare Lunchdax med Robert Howe