Lunds universitet invalt i europeisk mångmiljardsatsning på livsmedel

Det gick vägen – till slut. Den europeiska mastodontsatsningen på livsmedelsutveckling, ”Food KIC”, gick inte till det konsortium som Lunds universitet ingick i år 2016. Men det var då. Nu har styrelsen för det vinnande nätverket, EIT Food, beslutat att Lunds universitet ska bli en fullvärdig medlem i deras nätverk istället.
En kvinna plockar mat i en livsmedelsbutik
Fler hälsosamma livsmedel i affärerna och en hållbarare produktion. Det är målet med EU:s stora livsmedelssatsning där Lunds universitet numera ingår. Bild: MostPhotos

Rent konkret innebär medlemskapet att Lunds universitet får möjlighet att vara med och utforma inriktningen på satsningarna. Och framförallt: söka de årliga medel, flera hundra miljoner euro, som under en sjuårsperiod finns öronmärkta för forsknings- och utvecklingsprojekt.

Intäkter från nya forskningsprojekt förväntas kraftigt överstiga den årliga medlemsavgift på en miljon kronor som universitetet får punga ut med.

Ja, EIT Food är en stor investering såväl ekonomiskt som i form av engagemang och vi välkomnar möjligheterna till de europeiska samarbeten som kommer i dess kölvatten. Satsningen kan gynna en fortsatt stark global ställning för den europeiska livsmedelssektorn, säger Yvonne Granfeldt, professor i livsmedelsteknologi vid LTH, Lunds universitet.

Det ligger en hel del lobbning bakom insläppet till EIT Food som nu ökar sin medlemsskara från 50 till 52 universitet och företag. Utöver Lunds universitet är också Århus universitet ny medlem. Lunds universitet är det enda svenska universitet som ingår.

Arbetet har pågått under närmare tio års tid och har sitt ursprung i ett Öresundssamarbete kring livsmedel, berättar Bengt Streijffert, senior rådgivare vid Lunds universitet och som varit med sedan starten.

Förklaringen till insläppet är att Lunds universitet ligger långt framme när det gäller livsmedelsforskning och -utbildning inom områden som nätverket behöver, enligt Yvonne Granfeldt.

Ett unikt område är förpackningar och logistik, något som saknades inom konsortiet. Vi har också eftertraktade erfarenheter inom innovation och samarbete med livsmedelsindustrin, med såväl startups som världsledande företag. Efterfrågat är också vår kunskap inom hållbarhet, cirkulär ekonomi och life science, säger hon.

Syftet med EU:s satsning på livsmedelsforskning är att utveckla hälsosamma livsmedel, en hållbarare livsmedelsproduktion med starkare konsumentinflytande samt att öka kompetensen inom livsmedelssektorn.

Genom vårt aktiva arbete i EIT Food kommer ett brett samarbete etableras med framstående universitet över hela Europa kring olika undervisnings- och forskningsprojekt. Även en tät samverkan med stora företag inom livsmedelsbranschens alla olika delar har satts på agendan, säger Yvonne Granfeldt.

Lunds universitet har redan blivit inbjudet att delta i de nya innovativa utbildningsprogram på master- och doktorandnivå som erbjuder såväl breda perspektiv på livsmedelssystemet som utrymme för att utveckla framtidens entreprenörskap inom livsmedelsområdet, säger Håkan Jönsson, docent i etnologi vid Lunds universitet, som ansvarat för utbildningsfrågorna under arbetet med tidigare KIC-ansökan.

Läs mer om EIT Food här: https://www.eitfood.eu/

Läs tidigare artikel här: https://www.lth.se/article/samarbetet-kring-livsmedel-ska-fortsaetta/

Kontakt

Yvonne Granfeldt, professor i livsmedelsteknologi, LTH vid Lunds universitet, yvonne [dot] granfeldt [at] food [dot] lth [dot] se +46 70 569 33 75