Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ny på jobbet! - Lars Palm, avdelningschef för LUCE

Lars Palm är ny chef för Lunds universitets avdelning för uppdragsutbildning, LUCE (Lund University Commissioned Education).
Lars Palm

Han kommer närmast från Tetra Pak där han har jobbat i nästan 20 år. Men kopplingen till universitetet är stark.  Det var här han tog sin ingenjörsexamen och doktorerade (vid institutionen för mätteknik) och han har även suttit i universitetsstyrelsen som studentkårsrepresentant.Större delen av sitt arbetsliv har Lars arbetat med kompetens, specialist- och kunskapsutveckling, eller knowledge management som han kallar det. Det innebär att han har efterfrågat mycket av det som LUCE erbjuder, skräddarsydda kurser riktade till näringsliv och externa verksamheter. Lars Palm talar gärna om det livslånga lärandet.

- Jag förstår både universitetets och näringslivets språk och nu kan jag förena dessa två världar, säger Lars Palm.

Även om han inte har köpt LUCEs tjänster i sin tidigare roll så har han haft ett långtgående samarbete med Lunds universitet när det gäller förpackningsmaterialforskning och hållbarhetsfrågor. Frågor som han fortfarande brinner för.

- En lämplig förpackning kan bidra till mindre spill av livsmedel. Om en förpackning kan förlänga hållbarhetstiden för ett livsmedel, så kan det vara mer hållbart ur ett systemperspektiv, säger Lars Palm, för att nyansera dagens förpackningsdiskussion.

LUCE är en självfinansierande enhet och har cirka 80 miljoner i intäkter idag och erbjuder över 140 kurser. De största kunderna är SIDA, Skolverket, Svenska institutet. Näringslivet står för en mindre del av verksamheten. Universitetet har satsat på uppdragsutbildning och tre nya affärsutvecklare har anställts på avdelningen. Dessa ska fokusera på att nå företag och organisationer lokalt och regionalt.

En dimension av Lars Palms uppdrag, kopplat till universitetets satsning på att i högre grad möta näringslivets behov, är att intensifiera arbetet med att avdelningen ska matcha näringslivets behov av kompetensutveckling med Lunds universitets expertis och kompetens. Detta kräver fingertoppskänsla eftersom det gäller att lägga utvecklingsresurser på de områden där det finns en efterfrågan.

- Timing är viktigt, säger Lars Palm, marknadsföring av erbjudande om nyutveckling av uppdragsutbildningar till presumtiva kunder måste gå i takt med utvecklingsprocessen för att minimera risken för att institutionen lägger tid och resurser på att ta fram utbildningar som inte har någon efterfrågan.

Där tror han att Lunds universitet har mycket expertis att erbjuda just inom hållbarhet och artificiell intelligens.

Efter två månader som LU-anställd är det mycket som överensstämmer med förväntningarna. Vissa saker är enklare än vad han är van vid från näringslivet, medan annat är mer omständligt.

- Jag blev förvarnad om att den mindre detaljerade styrningen på universitetet kan vara utmanande om man kommer från näringslivet, säger han leende och understryker att han ser detta som en inspirerande möjlighet!

Som nyanställd har han fått lägga mycket tid på att lära känna organisationen och förstå vem som gör vad. Men hans stora nyfikenhet och önskan om att alltid lära sig nya saker var det som lockade med en tjänst vid Lunds universitet. Han låter sig medvetet fångas av universitetets bredd och mångfald.

- Jag slank in på en spännande föreläsning under HT-dagarna om huruvida Jesu död på korset var ett misslyckande när jag passerade LUX-huset på väg mellan två möten, säger han.

På sin fritid föredrar han att arbeta med händerna och upplever det som meditativt.

Jag gillar att arbeta praktiskt, gärna med trädgården och motordrivna fordon; med saker som inte kräver så mycket tankekraft. Men sen gillar jag även fart, på skidor eller motorcykel. Jag vill gärna utmana gränserna för min förmåga, säger Lars Palm.

 

Fakta om Lars Palm

Ålder: 52 år
Uppvuxen i: Stora Köpinge (mellan Ystad och Tomelilla)
Bor: i villa i Åkarp
Familj: Gift med Mia och har gemensamt sonen Erik och dottern Anna
Gör mig glad: Musik

Läs mer om LUCE

Lunds universitets uppdragsutbildningar (LUCE) vänder sig till yrkesverksamma inom företag, myndigheter och organisationer och ges i både Sverige och resten av världen. LUCE erbjuder över 140 kurser om året.

Läs mer om deras utbud

Lund University Commissioned Education (LUCE)
info [at] education [dot] lu [dot] se

Telefon: 046-222 07 07

Senaste nyheter

2019-06-20

Provtagningresultaten från KC 4 klara

Provtagningresultaten från KC 4 klara
2019-06-19

Lunds universitet har anslutit sig till Klimatramverket

Lunds universitet har anslutit sig till Klimatramverket
2019-06-17

Ny säkerhetschef för Lunds universitet

Ny säkerhetschef för Lunds universitet
2019-06-13

Digital konferens ska minska klimatavtrycket

Digital konferens ska minska klimatavtrycket
2019-06-13

Lunds universitet invalt i europeisk mångmiljardsatsning på livsmedel

Lunds universitet invalt i europeisk mångmiljardsatsning på livsmedel

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen