Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ny säkerhetschef för Lunds universitet

Per Nordén är nygammal på jobbet som säkerhetschef. Han började arbeta på Lunds universitets säkerhetsavdelning redan för sjutton år sen och stannade till 2007, sen tog han en paus. Under de tolv årens frånvaro har han varit i Kävlinge kommun och nu senast på Tetra Pak. Från och med den 26 juni är han tillbaka på Lunds universitet.
Per Nordén i ett prunkande Botan
Att heta Per eller Håkan verkar tillhöra ett av anställningskraven för att bli säkerhetschef vid Lunds universitet, de senaste fem cheferna har hetat Per eller Håkan, men för denne Per är det andra gången han är Per här.

Anledningen till att han kommer tillbaka är att han trivdes mycket bra på Lunds universitet.

– Jag gillar verkligen att arbeta vid Lunds universitet och dess fantastiska miljöer, människor och historia. När jag tidigare var anställd vid Lunds universitet så kände jag alltid en stolthet över att få vara en del av samhällsbygget. Det tycker jag att Lunds universitet ger ett tydligt uttryck för och den känslan har jag längtat tillbaka till, säger Per Nordén.

Det var även här han tog sin juridiska kandidatexamen, så han har upplevt universitetet både som student och medarbetare.

Något annat som lockar med chefsposten är det mångfasetterade arbetet som inbegriper mer än bara fysisk säkerhet.

– Här har man ett helhetsgrepp om risker, byggnad, försäkringar och arbetar med risk management ur ett helhetsperspektiv.

Lunds universitet planerar en satsning på säkerhetsområdet, med fler tjänster. Det förklarar Per Nordén med att det är ett svar på ökade myndighetskrav för en höjd beredskap.

– Det finns kanske också en allmän känsla av att det händer mer idag. Incidenter blåses upp mer idag. Men de nya tjänsterna beror inte på att universitetet känner sig otryggare.

Men att vara nygammal har både sina för-och nackdelar tror Per Nordén.

– Jag vet hur organisationen funkar men jag har inte hängt med i alla förändringar sen sist. Det är en mycket stor verksamhet och samhällets krav är större. Säkerhetsområdet omfattar mer och mer, miljöer, lokaler och hot.

Som ny säkerhetschef ser han som en av sina viktigaste uppgifter att bygga förtroende för säkerhetsavdelningens kompetens i verksamheten.

– Jag tror på hjälp till självhjälp och jag vill erbjuda stöd till verksamheten med att arbeta med sina risker. Krishantering utgår främst från tre principer; ansvars-, likhets- och närhetsprincipen. Det innebär att stor del beredskapen måste finnas ute i verksamheten. Vi kommer att erbjuda utbildningar och övningar.

Per Nordén har många strängar på sin lyra, fritiden ägnar han gärna åt att både spela på och reparera dem.

– Jag spelar gitarr och reparerar gärna både gitarrer och rörförstärkare. Ibland uppträder jag inför publik med mitt band. Då spelas det rock, blues eller jumpblues, ler Per Nordén och förklarar det sista som en svängigare form av blues.

Fakta om Per Nordén

Ålder: 57 år
Uppvuxen i: Halmstad 0-9, Helsingborg 10-20
Bor: i Kävlinge
Familj: Fru Kristina och två vuxna barn
Gör mig glad: Att finna lösningar på problem samt att lära mig nytt (+ natur, musik, resor, glada människor och nya bekantskaper...)

Senaste nyheter

2019-11-15

Premiär för Filantropins dag på fredag den 15/11

Premiär för Filantropins dag på fredag den 15/11
2019-11-15

Nytt pausprogram ska förebygga arbetsskador

Nytt pausprogram ska förebygga arbetsskador
2019-11-14

Lunds universitet rekommenderar studenter att lämna Hongkong

Lunds universitet rekommenderar studenter att lämna Hongkong
2019-11-12

Ny sektionschef för Student och utbildning

Ny sektionschef för Student och utbildning
2019-11-12

Ny revisionschef rekryterad

Ny revisionschef rekryterad

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen