Ny samordnare för informationssäkerhet

Ingegerd Wirehed är universitetets nya informationssäkerhetssamordnare. Hon ska hjälpa oss att hitta ”guldäggen” bland all information vi äger, samt driva arbetet med att hantera och förvara information säkert. Det är en ny tjänst som är placerad vid LDC.
Ingegerd Wirehed framför en tavla

Men Ingegerd förklarar att informationssäkerhet inte är en ren IT-fråga utan ett strategiskt område för hela LU och där informationsägare med flera behöver stöd och hjälp till exempel med riskanalyser. Detta gäller även persondata (GDPR) som kommer att vara en integrerad del av informationssäkerhetsarbetet när det gäller skyddet av persondata och Ingegerd jobbar i nära samarbete med vår DSO (dataskyddsombud) Kristin Asgermyr.

– Informationssäkerhet handlar om att ha rätt skydd där vi hanterar och hittar vår information. Det kan vara en anteckningsbok, ett telefonsamtal, ett mejl eller en pdf. Våra system är bara en bärare av information, som kan finnas i tryckt, analog och digital form, säger Ingegerd. Cybersäkerhet och hot är också kritiskt att vi arbetar aktivt med varje dag.

Ingegerd är utbildad civilekonom med lång erfarenhet av att arbeta med informationssäkerhetsfrågor som chef för ett team med och ansvar för ledningssystem, policy, risk och efterlevnad inom Sony och ISO (Information Security Officer) vid Pfizer i Sverige.
 Ingegerd har arbetat mycket globalt och haft världen som sitt arbetsfält, på Sony var det främst mot London, Tokyo och USA.

Att arbeta inom  offentlig verksamhet är däremot nytt för henne.  Det enda som påminner något om det är när hon arbetade för biskopen i Växjö i början av sin karriär. Ingegerd är smålänning i grunden men i mitten av 90-talet beslutade sig hon och maken för att flytta söderut, till Ängelholm och där har hon stannat, även om jobben oftast legat ytterligare en bit söderut.

Att bli informationssäkerhetssamordnare och CISO (Chef information security officer) vid Lunds universitet är något som verkligen stämmer med hennes ambitioner.
– Jag  trivs med att befinna mig på insidan av en organisation. Jag ser fram emot  att vara rådgivare, bygga relationer inifrån och vara med på ”resan”, där vi skapar och integrerar ett säkerhetsklimat som skyddar  information, vårt uppdrag och vår starka position, säger hon.

Informationssäkerhet vid Lunds universitet

Ingegerds första utmaning är att öka medvetenheten om hot och risker. Ett annat steg är att ta fram en nulägesrapport och en handlingsplan
– Jag ska ha strategiskt fokus och lägga grunden samt rapportera regelbundet till förvaltningschefen Susanne Kristensson och universitetsstyrelsen

Men Ingegerd räds inte utmaningen utan ser det som en spännande resa. Efter att ha sett två större informationssäkerhetskriser i Sony-gruppen på nära håll, har hon med sig tålamod och nyttiga erfarenheter.
– Vi måste lägga detta på rätt nivå, genom att skapa ramverk, modeller och metoder som är anpassade för organisationen, säger hon. Kommunikation och dialog är också viktigt för ett levande säkerhetstänk varje dag.

En viktig förmåga är att kunna prioritera och bedöma konsekvenser för universitetet och vårt uppdrag, om information kommer i fel händer, blir felaktig eller försvinner. ”Hitta guldäggen” och skydda dem som hon utrycker det. Och väga det mot omaket om den till exempel inte är tillgänglig eller värre, om brister och händelser skulle påverka  omvärldens förtroende och rankingen av universitetet.

På frågan om universitetet har levt upp till hennes förväntningar så svarar hon:
– Jag är imponerad av den öppenhet och hjälpsamhet som jag stött på. Alla är välkomnande och inkluderande. Det är en stor verksamhet  och så mycket nytt att lära sig.

Men hon har också förvånats över universitetets komplexitet liksom mängden ”spelare” i omvärlden som påverkar, möjliggör eller ställer krav på oss.

Fakta om Ingegerd Wirehed

Uppvuxen i: Glasriket, mellan Växjö och Kalmar
Bor: Ängelholm
Familj: Man och två barn.
Intressen: Just nu följa barnens väg in i vuxenlivet, resa och får vara tillsammans hela familjen
Oväntad förmåga: Lärt mig massor om Japan, japanskt ledarskap och kultur efter att ha arbetat med japaner, läst och rest i landet.
Gör mig glad: När jag möter människor som ger mig energi och delar upplevelser som inspirerar.