Nytt pausprogram ska förebygga arbetsskador

Ohälsa orsakad av stillasittande, statiskt eller monotont arbete orsakar stora problem för medarbetare. Nu har universitetet köpt in ett pausprogram, PausIt som alla medarbetare kan ladda ner på sin dator.
Skärmdump av Pausit programmet

Pausits pausprogram erbjuder pausgymnastik i under arbetsdagen. Det är ett datorbaserat verktyg som hjälper dig att göra övningar som förebygger stelhet och värk i rygg, axlar, huvud och nacke. Den minskar även stress och förbättrar blodcirkulationen.

Du väljer själv hur ofta och hur länge du vill röra dig. Och du väljer också på vilket sätt du vill röra dig. Antingen får du ett blandat urval av övningar för bland annat nacke, rygg, axlar och skuldror eller så väljer du ett område att fokusera på, t ex ryggen.

Programmet erbjuder över 100 övningar framtagna i samråd med sjukgymnaster, ergonomer och ortopedläkare. Det påminner dig när det är dags att träna och för statistik över hur mycket du tränat. Programmet finns på svenska och engelska, för installation gäller:

För dig med EGA, LUMac och PLS dator: Ladda ner programmet direkt via ”Software center” eller ”Self service”. (För PC: gå via startmenyn, sök: Software center. För Mac: gå via Self service). Välj PausIt.

För övriga datorer: Logga in på programförmedlingen https://program.ldc.lu.se/Download. Välj mappen Pausit och följ installationsanvisningen i Pausit.txt