Rektor: Viktigt för ledare att kunna ta obekväma beslut

Rektor Torbjörn von Schantz är övertygad om att ledarskapet vid universitetet är en ödesfråga.
– Om vi uppfattas som oförmögna att fatta obekväma beslut är risken att vi får se samma förändring här som på andra ställen till exempel i Danmark – att det kollegiala ledarskapet ersätts av ett renodlat New Public Management.
Foto på rektor Torbjörn von Schantz

Ett exempel är den oro som uttrycks i organisationen för hur fördelningen av pengar kommer att fördelas om Strut införs. Ett av förslagen i utredningen Strut innebär ökade basanslag för lärosätena och att pengarna inte längre ska vara öronmärkta för forskning eller utbildning. Detta har väckt oro i organisationen (Läs mer i LUM).

– Ibland blir jag modstulen i debatten, det finns inte tillit överallt till att vi klarar av att fördela resurserna på ett klokt sätt – det är ett ledningsproblem, säger Torbjörn von Schantz.

Läs hela artikeln i LUM