Svenska forskningsbiblioteken säger upp avtalet med det stora vetenskapliga förlaget Elsevier

Efter 20 år säger de svenska forskningsbiblioteken upp avtalet med det stora vetenskapliga förlaget Elsevier. Anledningen är orimlig prissättning och att förlaget inte tillgodoser krav på öppen tillgång.

Det innebär det att anställda och studenter vid Lunds universitet inte kommer att ha tillgång till tidskriftsartiklar utgivna av Elsevier efter 30 juni 2018. Däremot kan man fortsatt läsa Elsevierartiklar utgivna mellan 1995 och 30 juni 2018. (LU har dessutom fortsatt tillgång till en stor mängd tidskrifter utgivna före 1995 genom köpta arkiv.)
LU-forskare kan även fortsättningsvis publicera artiklar och arbeta redaktionellt i Elseviers tidskrifter.

Elsevier har inte lyckats erbjuda ett avtal med en modell som motsvarar Bibsamkonsortiets krav. Därför har det pågående avtalet sagts upp från och med den 30 juni 2018. Det är första gången konsortiet säger upp ett avtal av den här storleken.

Regeringens mål är att resultatet av all offentligt finansierad forskning ska vara omedelbart öppet tillgängligt år 2026. En omvandling från ett prenumerationsbaserat till ett öppet tillgängligt publiceringssystem är nödvändig.

Inom ramen för Bibsamkonsortiet förhandlar Kungliga biblioteket (KB) om licenser för bland annat vetenskapliga tidskrifter till universitet, högskolor, myndigheter och statliga forskningsinstitut. För att lyckas med omställningen till öppen tillgång kräver konsortiet följande:

•    omedelbar öppen tillgång till alla artiklar publicerade i Elseviers tidskrifter av forskare som är affilierade till konsortiets deltagande organisationer,
•    läsrättigheter till Elseviers 1 900 tidskrifter för deltagande organisationer,
•    en hållbar prismodell som möjliggör en omvandling till öppen tillgång.

Forskare och studenter som behöver tillgång till Elsevier-artiklar publicerade efter 30 juni 2018 kan antingen kontakta artikelförfattaren direkt, (ofta finns en kollegial förståelse för den här typen av förfrågningar), eller vända sig till sitt bibliotek för att få hjälp.

Läs hela pressmeddelandet från Kungliga Biblioteket

Vanliga frågor om det uppsagda avtalet

Länkar och mer information:

Läs vad rektor Torbjörn von Schantz skriver om de strandade förhandlingarna med Elsevier

Denna titellista innehåller de 2195 e-tidskrifter Lunds universitet har prenumererat på från Elsevier med åtkomst på ScienceDirect (pdf)

Elsevier-tidskrifter med flest antal nedladdade fulltextartiklar från Lunds universitet under 2017 (Topp-20)

1.    Journal of Cleaner Production
2.    The Lancet
3.    Cell
4.    Energy Policy
5.    Renewable and Sustainable Energy Reviews
6.    Ecological Economics
7.    Journal of Business Research
8.    Combustion and Flame
9.    Research Policy
10.   World Development
11.   Science of The Total Environment
12.   Social Science & Medicine
13.   Neuron
14.   Water Research
15.   Applied Energy
16.   Bioresource Technology
17.   Cell Stem Cell
18.   Computers in Human Behavior
19.   Immunity
20.   Current Biology

Elsevier-tidskrifter med flest artiklar författade av LU-affilierade under 2017 (topp-10)

1. Energy Procedia
  2. Journal of Cleaner Production
  3. Physics Letters, Section B: Nuclear, Elementary Particle and High-Energy Physics
  4. European Urology
  5. Proceedings of the Combustion Institute
  6. The Lancet
  7. International Journal of Hydrogen Energy
  8. Resuscitation
  9. Cell Reports
  10. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association

2018-05-31
2018-05-28
Information om nya Dataskyddsförordningen (GDPR)
2018-05-17
GDPR och samtycke från personer på bild och i film
2018-04-16
Välkomstdag för nya medarbetare 9 maj
2018-04-06
Tvärvetenskap – vad betyder det och hur gör man?