Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tellus rapporten om sexuella trakasserier vid LU är nu publicerad

Vid ett webbinarium den 28 september presenterades resultaten från undersökningen om förekomsten av sexuella trakasserier, trakasserier och kränkande särbehandling vid Lunds universitet och hur universitetet ska arbeta med denna fråga framöver. Nu finns rapporten att ladda ner.
Sexuella trakasserier på jobbet
Sexuella trakasserier på jobbet

Tellus är ett forskningsbaserat projekt som startade 2018. Projektet har syftat till att ta reda på förekomsten av sexuella trakasserier vid Lunds universitet. Kunskapen och materialet som samlats in i Tellus är omfattande och rör även kränkande särbehandling och trakasserier kopplat till någon av grunderna i diskrimineringslagen.

I början av 2020 sammanställdes och presenterades preliminära resultat från intervjuer, gruppdiskussioner och en enkät till anställda och studenter. Alla resultat finns nu även sammanställda i en rapport. Resultaten är baserade på enkät-, intervju- och fokusgruppsdata från anställda, doktorander och studenter.

Resultaten visar bland annat att av de svarande uppger var fjärde kvinnlig medarbetare/doktorand vid Lunds universitet att de blivit utsatta för sexuella trakasserier och bland de manliga medarbetarna är siffran sju procent. När det gäller studenterna uppger fler än en fjärdedel, av de kvinnor som svarat, att de blivit utsatta för kränkningar, av de manliga studenterna är siffran elva procent. Det handlar om allting från ovälkomna antydningar till fysiska övergrepp. Vanligast är att man blivit utsatt av en annan anställd eller student.

Ladda ner rapporten

Hela rapporten, ”Tellus - sexuella trakasserier, trakasserier och kränkande särbehandling vid Lunds universitet: Resultat baserade på enkät-, intervju- och fokusgruppsdata från anställda, doktorander och studenter” finns att ladda ner på Tellus projektblogg.

Universitetet satsar på specialteam för att förebygga sexuella trakasserier

Projektet har också tagit fram förslag på hur universitetet kan stärka sitt arbete för att förhindra sexuella trakasserier. Som en följd av detta har universitetet avsatt medel till ett team som byggs upp under hösten. Teamet ska bestå  av personal med kompetens inom diskrimineringslagstiftning, arbetsrätt  med mera och ska stötta verksamheten i hanteringen av ärenden som rör anställda och studenter. Totalt består teamet av tre personer fördelade på 1,5 heltidsekvivalenter.

Läs pressmeddelandet på lu.se om rapporten och det förebyggande arbetet som ska påbörjas

Läs även mer i rektorsbloggen:Team byggs upp för att stötta i frågor om sexuella trakasserier

Senaste nyheter

2020-10-21

Stort intresse för att bli prorektor – nio går vidare i processen

Stort intresse för att bli prorektor – nio går vidare i processen
2020-10-20

Nya dokumentmallar ska möta tillgänglighetskrav

Nya dokumentmallar ska möta tillgänglighetskrav
2020-10-20

Val 2020 inom valkretsen Övriga verksamheter*

Val 2020 inom valkretsen Övriga verksamheter*
2020-10-19

Fem nya miljoner till Scholars at Risk, SAR

Fem nya miljoner till Scholars at Risk, SAR
2020-10-19

Nya föreskrifter om informationssäkerhet

Nya föreskrifter om informationssäkerhet

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen
Tillgänglighetsredogörelse