Uppdatering angående coronavirus-utbrottet i Asien

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus med ursprung i provinsen Hubei i centrala Kina. Det största antalet bekräftade fall har konstaterats i denna provins, även om fall rapporterats från hela Kina och ett antal andra länder.

Med hänsyn till att Lunds universitet både har ett arbetsmiljöansvar och rehabiliteringsansvar för arbetstagare utomlands ger universitetet ett antal rekommendationer. Universitetet beslutar att:

• avråda alla medarbetare och studenter från resor till hela Kina för att minska risken för smittspridning. Tjänsteresor dit beviljas inte under rådande omständigheter.
  • alla planerade besök från samarbetsparters/gäster från Hubeiprovinsen ska avbokas tills vidare
  • rekommendera att medarbetare och studenter som nyligen vistats Hubeiprovinsen arbeta/studera hemifrån två veckors tid efter hemkomst. Respektive chef och utbildningsansvarig bedömer hur detta praktiskt bäst kan hanteras.

I de eventuella fall studier eller arbete påverkas av ovanstående ställningstaganden ska man kontakta sin närmaste chef eller utbildningsansvarige så att arbete eller studier kan fullföljas på bästa sätt.

Lunds universitet är i kontakt med de studenter och anställda som vi känner till har varit i Kina nyligen för utbytesstudier, besök i hemlandet eller arbete. Har du inte blivit kontaktad och har frågor, vänligen vänd dig som anställd, till din närmsta chef, eller som student till studentreception [at] lu [dot] se.

Medarbetare och studenter som befinner sig i Kina uppmanas även att registrera sig på svensklistan hos UD för uppdaterad information från ambassaden: Svensklistan - Sweden abroad

Berörda studenter och medarbetare uppmanas att hålla sig uppdaterade via nedanstående webbsidor.

Uppdaterad 17 februari 2020