Viktigt med plan framåt för webbtillgänglighetsarbetet

Från och med den 23 september gäller den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (EU:s webbdirektiv). Syftet är att öka den digitala tillgängligheten för alla användare, inklusive personer med funktionsnedsättning.

För universitetet innebär den nya lagen att innehållet på universitetets alla webbplatser – webbsidor, dokument, video etcetera – ska vara tillgängligt enligt den internationella webbstandarden WCAG 2.1 nivå A+AA. Det handlar både om att teknik och innehåll ska vara tillgängligt.

Lagen innebär också att det på varje webbplats ska finnas en tillgänglighetsredogörelse som beskriver hur väl webbplatsen uppfyller lagkraven samt hur och när man planerar att åtgärda otillgängligt innehåll på webbplatsen. Redogörelsen ska även innehålla en funktion för att meddela brister i tillgängligheten. Tillsynsmyndighet för den nya lagen är Myndigheten för digital förvaltning, DIGG.

Läs om tillsynsarbetet på DIGG:s webbplats.

Vid Lunds universitet finns uppskattningsvis 1 000 olika webbplatser. Respektive verksamhetsansvarig är ytterst ansvarig för verksamhetens webbplats och för att innehållet är i enlighet med de lagar och regler som finns, till exempel GDPR, upphovsrätt och tillgänglighet. Det är därmed varje verksamhetsansvarig som ansvarar för att det finns en tillgänglighetsredogörelse publicerad på den egna webbplatsen senast den 23 september.

Stöd för publicister med flera

För alla universitetets webbpublicister finns nu stödmaterial för webbtillgänglighet framtaget, läs lathunden. Där finns bland annat information om tillgänglighetsredogörelsen.

Läs om hur du skapar en tillgänglighetsredogörelse – LU:s lathund för webbtillgänglighet

Den nya lagen om webbtillgänglighet berör många olika roller inom universitetet, till exempel chefer, lärare som producerar utbildningsmaterial för webben, utvecklare som kodar webbplatser, ansvariga för system som nås via webben, kommunikatörer som publicerar webbsidor och administratörer som producerar dokument för webben. Som stöd till alla dessa startade i våras ett universitetsgemensamt projekt, Webbtillgänglighetsprojektet.

Vilket ansvar har LU:s universitetsgemensamma projekt för webbtillgänglighet?

- Projektet syftar till att stötta hela universitetet i tillgänglighetsarbetet, till exempel genom lathundar, mallar, utbildningar och nätverk, säger LU:s kommunikationsdirektör Caroline Runéus som är projektägare.

- Projektet tar inte ansvar för att varje verksamhet ska komma igång med tillgänglighetsarbetet eller för att webbplatser, dokument och system uppfyller lagkraven – det ansvaret ligger hos respektive verksamhet inom LU.

Hur ser tillgänglighetsarbetet ut vid LU, lagen träder ju i kraft den 23 september?

- Det varierar hur långt olika verksamheter har kommit i tillgänglighetsanpassningen av sina webbplatser, dokument och system - en del har kommit mycket långt medan andra precis har påbörjat arbetet, säger Caroline Runéus.

- Varken Lunds universitet eller sannolikt inte heller något annat lärosäte kommer att vara i mål den 23 september. Det viktiga är att ha en plan framåt och kunna berätta om det i sin tillgänglighetsredogörelse.

- Tillgänglighetsanpassningen är både ett tids- och resurskrävande arbete. Men det är ett viktigt arbete som gör universitetets webbplatser bättre och mer användarvänliga för alla!

Frågor om webbtillgänglighet?

Välkommen att kontakta projektgruppen för LU:s gemensamma webbtillgänglighetsprojekt via tillganglighet [at] kommunikation [dot] lu [dot] se.