Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

26 föranmälningar för profilområden har kommit in*

foto av kala trädkronor mot en ljus himmel.

Den 15 februari var sista datum för att skicka in föranmälan för att föreslå ett profilområde med preliminär titel och kontaktperson.

Vid en överblick utifrån preliminär titel täcker dessa 26 föranmälningar universitetets bredd mycket bra. De innehåller många förväntade ämnen där Lunds universitet har en stark ställning, men också några välkomna överraskningar. Dessa 26 förmälningar utgör en bra grund för nästa steg i processen.

I nästa steg behöver respektive team utveckla sin intresseanmälan för att bli ett profilområde. Sista dag för att anmäla intresse är den 15 mars kl. 14.00.

I början av mars kommer alla 26 kontaktpersoner som har lämnat in föranmälningar att bjudas in till ett informations- och diskussionsmöte. Detta för att vi vill försäkra oss om att alla team har den information de behöver för att färdigställa sin intresseanmälan för att bli ett profilområde.

När vi, efter den 15 mars, fått in alla anmälningar, följer en process för att bedöma och diskutera dessa med fakulteter och universitetsledning. I denna process kommer anmälningarna bedömas enskilt men också utifrån vilka kombinationer av profilområden som bäst gynnar universitetet som helhet. Denna process kommer att präglas av dialog och interaktivitet. Några av de föreslagna profilområdena kan bli ombedda att slå ihop sina anmälningar och vissa kan bli ombedda att komplettera sina intresseanmälningar.

Utifrån vad vi vet idag får universitetets ansökan innehålla max fem profilområden. Tills vi bestämt vilka fem profilområden som ska ingå i universitetets ansökan kommer upp till tio av de föreslagna profilområdena att få ett visst stöd för att vidareutveckla och stärka sin verksamhet.

Slutligen, som jag skrev i ett tidigare inlägg ”På nationell nivå har finansieringen av profilområden gått framåt”, har den svenska regeringen gett Vetenskapsrådet och de andra stora forskningsråden i uppdrag att vidareutveckla hur finansieringen av profilområden skulle kunna genomföras.

Rådens arbete kan komma att ändra tidsplanen, antalet profilområden som Lunds universitet får inkludera i ansökan, de specifika kriterierna för profilområdena eller vikten av kriterierna. Vi följer denna process noga och kan behöva anpassa universitetets interna process när vi får mer information.

Före den 15 mars, som är deadline för intresseanmälan för att bli ett profilområde, räknar vi dock inte med några förändringar i processen vid Lunds universitet.

/Per Mickwitz

Läs mer


Denna text publicerades i LU-nytt nr 4 - 2022