Årshögtiden firas den 27 januari

Foto från årshögtiden 2017.

Alla studenter, medarbetare och vänner välkomnas till universitetets årshögtid den 27 januari 2023. Det bjuds på musikunderhållning, prisutdelningar, tal och avslutas med förfriskningar.

Lunds universitets årshögtid uppmärksammas med en högtidlig ceremoni då grundutbildningen vid universitetet lyfts fram. Under ceremonin delas bland annat Lunds universitets administrativa pris och studenternas pris för utmärkta lärarinsatser inom undervisningen ut. Årshögtiden brukar hålls i anslutning till Karldagen, som var den dag då Lunds universitet invigdes 1668.

Tid och plats: 27 januari 2023 16:00 -17:15 | Universitetshusets aula.

Alla intresserade är välkomna att delta vid ceremonin i Universitetsaulan och efterföljande mingel med förfriskningar i Pelarsalen.

Se programmet

Under årshögtiden delas följande priser och utmärkelser ut

Lunds universitets silvermedalj tilldelas före detta hovrättslagman Lars Göran Abelson som föräras med silvermedaljen. Han får silvermedaljen för sitt mer än 20-åriga arbete som lagfaren ledamot i universitetets disciplinnämnd. Genom gedigen kompetens, lång erfarenhet och hög yrkesskicklighet har Lars Göran Abelson på ett avgörande sätt bidragit till att disciplinnämnden har kunnat säkerställa hög kvalitet och rättssäkerhet under många år. Inte minst har detta varit avgörande under pandemiåren som innebar en stor ökning av antalet disciplinärenden.

Universitetets administrativa pris 2023 tilldelas Lena Nielsen vid LTH:s kansli och Gabriella Johansson vid Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek.

Administrativa priset 2023 går till Lena Nielsen och Gabriella Johansson | Medarbetarwebben (lu.se)

Lunds studenters pedagogiska pris delas ut för framstående insatser i utbildningen. I år går priset till Tina Mattsson vid Socialhögskolan, Lena M Jönsson vid Medicinsk strålningsfysik och Kristiina Savin vid Institutionen för kulturvetenskaper.

Lunds studenters pedagogiska pris 2023 | Medarbetarwebben

Karin Dahlgrens stipendium ska främja fostran och utbildning av studerande vid Lunds universitet, särskilt personer som vårdar och utvecklar akademiska traditioner. Stipendiet delas 2023 ut till Hanna Lundström som varit biträdande hattmarskalk, arbetat vid Årshögtiden, Professorsinstallation, Anna Lindh-föreläsningarna med mera.