Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Att tänka på inför sommaren 2024

En kvinnas fötter syns liggande i en hängmatta. Mostphotos.

Sommaren är en tid för återhämtning och avkoppling - ge dig själv tillåtelse att koppla av, ladda om och njuta av solen. Ta hjälp av tipsen nedan för att kunna koppla ned och av ordentligt under ledigheten.

I god tid före semestern

  • Semester: Ansök om semester i god tid före semestern, enligt den rutin som finns på din arbetsplats. Det är viktigt att registrera semesteransökan i Primula i god tid, så att du får rätt lön utbetalad och undviker en så kallad löneskuld. Fråga din chef eller närmaste HR-funktion när du senast behöver registrera din ansökan i Primula. Ansökan om semester och annan ledighet ska vara registrerad i Primula och beviljad/attesterad av chef innan ledigheten tas ut. Ta även för vana att alltid kontrollera din lönespecifikation, så att allt stämmer.

    Läs mer på sidan om löneutbetalning: Löneutbetalning | Medarbetarwebben (lu.se).

    För dig som är lärare gäller en särskild rutin för semester, enligt arbetstidsavtalet för lärare. Läs mer på sidan om semester: Semester | Medarbetarwebben (lu.se).

  • Utlägg: Skicka in innestående reseräkningar/utlägg - Primula.
  • Friskvårdsersättning: Skicka gärna in dina kvitton fortlöpande. Observera att sista ansökningsdag i Primula, för friskvårdsersättning, numera är den 30 november. Läs mer på sidan om Friskvårdsersättning.
  • Diarieför: Passa på att diarieföra dina handlingar innan sommarledigheterna så att dina kollegor lätt kan hitta dem när du är på semester. Glöm inte att även lägga in handlingarna i ärendet, ärenden ska inte ligga tomma utan handlingar. W3D3
  • Bekräfta leverans av mottagna beställningar och hantera dina fakturor i Lupin/Proceedo innan du går på semester.
  • Delegera dina behörigheter i Lupin/Proceedo till en kollega under semesterperioden, så att leveranser under din ledighet bekräftas och fakturor betalas utan dröjsmål.
    Se instruktioner: Delegera fakturahantering | Medarbetarwebben (lu.se)
    - Kom ihåg att berätta för kollegan om de fakturor eller leveranser som kan förväntas inkomma under perioden och hur de i så fall bör hanteras.

  • Se över öppettider i passersystemen, till era lokaler, och anpassa dessa över er verksamhet under sommaren. 
  • Titta igenom larmets åtgärdsinstruktioner och kontaktpersoner och justera efter behov.

Passa på att uppdatera din profil, din forskningsout och annan information i LUCRIS/ Forskningsportalen. Kanske koppla ditt ORCID till din profil? 

Gå in i forskningsportalen och sök på ditt namn för att se vad det står om dig: Find Profiles — Lund University

  1. Kolla att profiltexten stämmer och finns på både svenska och engelska. 
  2. Är projektlistan komplett och uppdaterad? Många finansiärer uppskattar (kräver) att deras projekt omnämns på en publik webbsida, många av dem tittar i Forskningsportalen.
  3. Är din publikationslista uppdaterad?
  4. Kanske koppla ditt ORCID till din profil? Det gör du här: ORCID | Medarbetarwebben
  5. Om du behöver uppdatera är det bara att logga in på LUCRIS och justera (logga in med ditt lucat-id).

Dagen före semestern

Om du inte bevakar din e-post under semestern:

  • Lägg in din semester i din Outlook-kalender och markera dig som frånvarande (om du delar din kalender med andra).
    • Lägg in ett frånvaromeddelande (out of office-reply) i Outlook för semesterperioden. Kom ihåg att ange när du väntas vara tillbaka och vart eller till vem man bör vända sig under tiden i ditt frånvaromeddelande.
    • Lägg in ett statusmeddelande i Teams för semesterperioden. Klicka på din profilbild i Teams och välj ”Ställ in statusmeddelande”. Kom ihåg att ange när du väntas vara tillbaka och vart eller till vem man bör vända sig under tiden du är borta. Välj ”Rensa statusmeddelande efter” och därefter ”Anpassat” för att sätta ett datum när statusmeddelandet ska försvinna.
  • Lägg in en semesterhänvisning för ditt telefonnummer för semesterperioden i telefonisystemet Salut (öppnas i ny flik). Här kan du också ange ett annat nummer dit man bör vända sig istället under perioden, som blir synligt för telefonisterna i växeln.
  • Lämna inget stöldbegärligt synligt i rummet. Dra gärna ned eventuella persienner om det finns insyn.
  • Töm dina sopor, i synnerhet om de innehåller fruktrester eller annat som kan börja lukta. Kom också ihåg att ta hand om eventuella växter, vattna lite extra eller ta med hem om du ska vara borta länge. Töm även det som du eventuellt har kvar i kylen i lunchrummet/köket. 
  • Avbeställ/minska beställningar på frukt, mjölk med mera.

Under sommaren

Skicka frågor till studentreceptionen / International desk

Studentreceptionen / International desk har öppet tre dagar i veckan, hela sommaren. Studentreceptionen svarar på generella frågor om utbildningar och kurser vid universitetet, praktiska frågor kring studentliv, aktuella aktiviteter och internationella möjligheter. Specifika frågor om program och kurser hänvisas till program/institution/fakultet.

Se Studentreceptionens sommaröppettider


Se upp för bedrägeriförsök

Under sommaren förekommer en ökad risk för att utsättas för bedrägeriförsök.

  • Det är viktigt att vara vaksam och ifrågasätta uppdrag om snabba utbetalningar/överföringar och ev ändringar av betaluppgifter.
  • Ställ alltid en kontrollfråga om uppdraget till chef eller uppdragsgivare i annan kanal (telefon, mejl) än den som uppdraget kommit via.
  • Gäller uppdraget ändrade betaluppgifter på en leverantörsfaktura måste dessa alltid säkerställas via en tillförlitlig kontakt hos er leverantör.

På Medarbetarwebben kan du läsa mer om vad du ska vara vaksam på.

Om något händer kan du få tips och stöd på sidan: "Om något händer".

E22 trafikplats Råby - Kronetorp stänger mellan 2 och 5 augusti 

Från fredag kväll den 2 augusti till måndag morgon den 5 augusti i år totalavstänger vi E22 mellan trafikplats Råby och trafikplats Kronetorp för att riva två broar över E22.

Detta innebär att trafiken kommer ledas om enligt följande:

  • För trafikanter som ska söderut mot Malmö: omledning från trafikplats Lund Norra via Norra Ringen till E6. 
  • För trafikanter som ska söderut mot Staffanstorp: omledning från trafikplats Gastelyckan via Dalby. 
  • För trafikanter som ska norrut: omledning E6 via trafikplats Lomma, väg 103, väg 108 till Norra Ringen. 
  • För trafikanter som ska norrut till Staffanstorp: via väg 11.

Väg 108 mellan Staffanstorp och Värpinge kommer vara öppen.

Påfart söderut på E22 i trafikplats Lund södra kommer vara öppen.

Läs mer om projektet och trafik under byggtid på Trafikverkets webbsida: E22 trafikplats Lund Södra och väg 108 Staffanstorp-Lund