Forskare i sociala medier delar med sig av tips

Hakim Abdi, Louise Bringselius, Jonas Björk, Magnus Genrup och Markus Lahtinen.
Från vänster: Hakim Abdi, Louise Bringselius, Jonas Björk, Magnus Genrup och Markus Lahtinen.

Välkommen till tre digitala träffar där lundaforskare som är aktiva i en eller flera sociala kanaler delar med sig av insikter och tips med uppföljande diskussion och frågestund.

Sociala medier är för flera forskare en möjlighet att interagera med omvärlden, från branschkollegor och andra experter till politiker, journalister och beslutsfattare. Men tillvägagångssätt och vinsten med närvaron varierar. På denna digitala lunchträff delar lundaforskare med sig av sina insikter och erfarenheter från främst Twitter och Linkedin. Två av träffarna är på svenska och en är på engelska.

Arrangör är sektionen Kommunikation.

För vem?

Träffarna riktar sig främst till forskare och doktorander, oavsett om du funderar på att börja, redan är aktiv eller sköter ett konto med vänsterhanden. Övriga medarbetare är också välkomna att delta.

Datum och tid

Klockan 12:00–13:00.

Länkarna går till kalendariet:

Var och hur?

Träffarna sker via Teams. Länk skickas ut i samband med inbjudan.

Anmäl dig till anna_v [dot] johnsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Ange vilket datum du vill delta.

Talare

Hakim Abdi (7 feb), forskare i geoinformatik, använder sitt Twitterkonto så att han får god koll på omvärlden och insyn i vad forskarkollegor runt om i världen diskuterar. Det är också ett sätt för honom att prata om sin egen forskning.

Louise Bringselius (31 jan, 3 + 7 feb) forskar på tillit, styrning och ledarskap vid Ekonomihögskolan. Hon är både aktiv på Linkedin och Twitter och använder kanalerna på lite olika sätt och till olika målgrupper. Tack vare sociala medier uppnår hon större genomslag med sin forskning, anser hon.

Jonas Björk (31 jan, 3 feb) är epidemiologen vars Twitterkonto fick en ordentlig skjuts i samband med att covidepidemin bröt ut. I sina inlägg kommenterar han oftast nya rön om smittspridning, men ibland har han lagt ut egna preprints och fått värdefull feedback från både kollegor och allmänhet!

Magnus Genrup (31 jan, 7 feb) är forskare i energivetenskaper och aktiv på Linkedin sedan flera år. Under årens lopp har han byggt upp en följarskara med branschen som ger möjlighet till initierade diskussioner som inte är enkelt att få till på annat håll.

Markus Lahtinen (3 feb) är säkerhetsforskare vid Ekonomihögskolan och expert på kamerabevakning. Han har varit aktiv på Linkedin i tio år. För honom blir närvaron i kanalen ett tillfälle att formulera sina tankar och insikter i en snabbt föränderlig värld. Allmänbildning ger spets i den egna forskningen - och kan betala sig bra, enligt Lahtinen.