Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fyra forskare bland de mest citerade

Foto av Sara Linse, Oskar Hansson, Johannes Rousk och Niklas Mattsson-Carlgren.
De fyra forskare från Lunds universitet som finns med på listan är Sara Linse, Oskar Hansson, Johannes Rousk och Niklas Mattsson-Carlgren.

Fyra forskare vid Lunds universitet finns med på 2021 års lista över mest citerade forskare, ”Highly Cited Researchers List”. Den årliga listan sammanställs av Clarivate, företaget bakom Web of Science. I sin helhet rymmer listan drygt 6600 forskare från hela världen med betydande inflytande inom sitt forskningsfält.

”Clarivates Highly Cited Researchers List” rankar forskare utifrån antalet publikationer som tillhör de 1 procent mest citerade inom sina respektive fält. Beräkningen utgår från publicerad forskning inom 21 forskningsområden under perioden 2010–2020. För varje område beräknas hur många Highly Cited Researchers som ska inkluderas i listan (utifrån antalet aktiva forskare inom just det området) samt hur många toppciterade artiklar som krävs för att en författare ska rankas som Highly Cited Researcher.

De fyra forskare från Lunds universitet som finns med på listan är Johannes Rousk och Sara Linse från Naturvetenskapliga fakulteten samt Oskar Hansson och Niklas Mattsson-Carlgren från Medicinska fakulteten.

Läs mer om universitetets mest citerade forskare på lu.se

Runt 50 forskare från svenska universitet och institutioner är med på listan. Bland övriga svenska lärosäten är det KI som har flest forskare på listan. I Highly Cited-listan för 2021 har KI 12 forskare, följt av GU (9), SU (6), UU (5). I ett internationellt perspektiv ligger de svenska universiteten långt under topplaceringarna. Med 214 toppciterade forskare är Harvard University ohotad etta på listan. Andraplatsen bland universiteten intas av Stanford University med 122 forskare.

Representationen av forskare från Lund universitet i listan har varierat en hel del över åren. Till exempel fanns nio forskare med LU som ”Primary affiliation” i listan för 2018 men följande år (2019) föll antalet till två personer.

Ett sammanhang där antalet toppciterade forskare har en direkt effekt är ARWU, en internationell rankinglista för universitet, där indikatorn Highly Cited Researchers står för 20% av den totala poängen för de rankade universiteten.