Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Innovationsworkshop för forskare: Lär dig tänka som en entreprenör

Post it note with an light bulb painted on it. Photo.

Vill du ta din forskning vidare? Innovationsutvecklaren Cecilia Jädert på LU Innovation uppmanar forskare att komma och presentera sin idé. Anmäl dig till workshopen senast 9 september. Läs också om forskarna som fick hjälp att starta företag.

Vad är en innovation? 

– Det är en bra fråga. Det enkla svaret är: kom och prata med oss! Tillsammans kan vi utvärdera hur din idé eller forskningsresultat kan komma till nytta för någon annan. Det kan vara en teknologi som man inte vet hur den ska appliceras, eller en metod, tjänst eller produkt. Vårt stöd kan exempelvis innefatta att vi gör en analys av blivande kunder och användare samt undersöka betalningsvilja eller om lösningen bör skyddas med en patentansökan, säger Cecilia Jädert.

Vilket är ditt bästa tips till forskare som kan tänkas ha en innovation på gång?

Cecilia Jädert.

– Om du är forskare med en möjlig innovation, så är det hög tid att komma och prata med oss. Vi är alltid nyfikna på din forskning och skräddarsyr vårt stöd efter projektets behov. 

Vilka misstag eller fallgropar vill man helst undvika?

– Ett vanligt misstag är att komma till oss för sent om man har spännande resultat. Kontakta gärna oss innan resultat ska publiceras eller presenteras under en konferens, så att vi får chans att utvärdera om lösningen som bör skyddas för att kunna utvecklas till en innovation. Vi vill gärna att du hör av dig några månader innan du planerar att skicka in ditt manuskript för publikation.

Vad krävs (av forskaren) för att man ska få hjälp av LU Innovation?

– Du bör helst ha några forskningsresultat och vara anställd eller associerad med Lunds universitet. Som sagt är vi alltid intresserade av att höra om er forskning.

De tog steget att starta företag

– I början tänkte vi som forskare. Nu tänker vi också som entreprenörer, säger Cristiana Pires vid institutionen för laboratoriemedicin, som efter kontakt med LU Innovation startat företag tillsammans med kollegorna Felipe Pereira och Fábio Rosa.

Att förvandla cancercellernas form och funktion så att de hjälper till att kick-starta kampen mot cancern är grundidén som det svenska bioteknikföretaget Asgard Therapeutics bygger på.

”Vårt mål är att påbörja kliniska prövningar inom 3 till 4 år”, säger Cristiana Pires, vd och en av företagets grundare.

Innovationsverksamheten finns till för att kunskap från Lunds universitet ska kunna förbättra vår värld och människors villkor.

Tillsammans med forskare och studenter utvecklar vi idéer och forskningsresultat till innovationer – något som löser ett reellt problem och skapar värde.

Tid och plats: Torsdagen den 12 september klockan 8.30 till 9.30, Forum Medicum, BMC: E11074 Bildningen, Sölvegatan 19, Lund.

Anmäl dig genom att skicka ett mejl till info [at] innovation [dot] lu [dot] se.