Projektet kommer att koordineras av Lunds universitet genom avdelningen LU Samverkan, i samverkan med städerna Helsingborg, Malmö och Lund samt deras tvillingstäder Höganäs, Höör, Landskrona och Lomma. Projektet startar under 2025 och pågår fram till 2027. Under denna period kommer omställningsteam att träffas 2-4 gånger per år i så kallade Learning Labs, där fokus kommer att ligga på olika teman vid varje träff.
Arbetet kommer även att samordnas med det lokala samverkansinitiativet ”Klimatneutrala städer 2030 – öppen akademi”, som samlar forskningskompetens från Lunds universitet, Malmö universitet samt SLU i Alnarp. Medarbetare kan engagera sig genom att följa processen och delta i Learning Labs eller andra samarbetsinitiativ som växer fram genom Nod Syd: Learning Hub Syd.
Trots städernas ambitiösa miljöarbete och pågående samverkan med näringsliv och akademi, finns det fortfarande strukturella och metodologiska utmaningar som hindrar städerna från att nå sina mål för klimatneutralitet. Eftersom städerna har begränsad rådighet över många utsläppskällor, är samverkan med andra aktörer avgörande. Learning Hub Syd ska stödja städerna i att utveckla sin förmåga att hantera dessa komplexa frågor på ett effektivt sätt genom gemensam kunskap och processledning.
Målgruppen för Learning Hub Syd är främst städer i södra Sverige, som har inkluderat denna aktivitet i sina Viable Cities-ansökningar (2025–2027). Detta innebär att fokus är på ett fåtal städer, men samarbeten och lärande kan komma att utvidgas till fler aktörer inom ramen för de gemensamma målen för klimatneutralitet.
För frågor kontakta: Emily Wise på emily [dot] wise [at] fsi [dot] lu [dot] se (emily[dot]wise[at]fsi[dot]lu[dot]se)