Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LU är nu med i EOSC! Vadå?

Per Mickwitz under EOSC-konferensen.

Varför alltid dessa obegripliga förkortningar? LU står för Lunds universitet och det visste väl de flesta. EOSC står för European Open Science Cloud och för att utveckla och förvalta EOSC har man skapat en förening (the EOSC Association). Lunds universitet har ansökt om medlemskap i föreningen och på föreningsmötet (general assembly) den 24 maj i Bryssel godkändes LU som medlem.

Från Sverige är sedan tidigare Chalmers, Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet, Formas och Vetenskaps rådet medlemmar. Samtidigt som LU blev också SLU medlem i EOSC.

EOSC har skapats för att utveckla och koppla ihop medlemsländernas befintliga lösningar och infrastrukturer som tillhandahåller tjänster för lagring, hantering, delning, analys och användning av öppna forskningsdata. EOSC är ett stort projekt. Av Horisont Europas medel kommer cirka 500 miljoner Euro att satsas på EOSC och medlemsländerna har förbundit sig att satsa minst lika mycket.

Nu när vi har blivit medlemmar börjar arbetet. Vi ska vara med och bygga upp bra tekniska lösningar, men också sätta agendan och definiera principerna för öppna forskningsdata.

En intressant reflektion från mötet i Bryssel var vilken blandad skara vi delegater var. Dels deltog representanter för universitet och forskningsinstitut, men också många företrädare för stora forskningsinfrastrukturer. På plats fanns många forskningsfinansiärer, men också representanter för små och stora företag samt personer från olika NGOs (icke-statliga organisationer). Deltagarna från universitetsvärlden representerade vitt skilda kompetenser: forskare, bibliotekarier, IT-chefer och vice-rektorer. Allas bidrag kommer att behövas i arbetet för öppen vetenskap.

Per Mickwitz

Läs mer


Denna text är en del av LU-nytt 11 - 2022

Foto på Per Mickwitz. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Per Mickwitz

E-post:  per [dot] mickwitz [at] rektor [dot] lu [dot] se (per[dot]mickwitz[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046- 222 38 80

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 95