Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Möjligheter och utmaningar med europeiskt samarbete kring utbildning*

Foto på Lena Eskilsson. Fotograf: Charlotte Carlberg Bärg.

LU har för avsikt att förlänga och utöka sitt engagemang med Europauniversitetsinitiativet EUGLOH. Arbetet med att skriva en ansökan om ett fortsatt Europauniversitetssamarbete efter 2022 påbörjades strax innan jul.

EUGLOH-initiativet går nu in på sitt tredje och sista år inom ramen för EU:s första pilotomgång. Det fortsatta samarbetet kommer att bygga vidare på vårt befintliga Europauniversitetsinitiativ EUGLOH samt utökas med fyra nya partneruniversitet (Alcala, Hamburg, Novi Sad och Tromsö).

Lunds universitet planerar även fortsättningsvis att koordinera den del av projektet som handlar om gemensamma kurser och andra utbildningsaktiviteter av olika omfattning och format. Här ser jag spännande möjligheter till synergier med det arbete som inletts på LU kring exempelvis tvärvetenskaplig utbildning och livslångt lärande! Jag hoppas också att samarbetet ska ge utökade möjligheter till både fysisk och virtuell mobilitet, internationalisering på hemmaplan och fler forskningssamarbeten.

Lunds universitet är ett internationellt universitet och det är viktigt att fortsätta blicka utåt och ta lärdomar från omvärlden, inte minst Europa. Det finns många aktuella och viktiga EU-frågor att diskutera. Centrum för europaforskning vid Lunds universitet belyser detta i poddserien ”Från Lund till Bryssel – en podd om EU:s framtid

I avsnitt 4: Från Lund till Bryssel: Behöver EU ett gemensamt utbildningsområde? diskuterar panelen, bestående av mig själv, Johan Östling och Kristina Miolin, internationella samarbeten och vad EU:s planer på ett gemensamt utbildningsområde innebär i praktiken.

I podden pratar vi om möjligheter och utmaningar med europasamarbete och mer specifikt om LU:s deltagande i Europauniversitetsinitiativet EUGLOH.

/Lena Eskilsson

Läs mer:


Denna text är publicerad i LU-nytt 1- 2022

Lena Eskilsson, prorektor

E-post: lena [dot] eskilsson [at] rektor [dot] lu [dot] se (lena[dot]eskilsson[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 70 05

Prorektors sekreterare Eva Porenius

E-post: eva [dot] porenius [at] rektor [dot] lu [dot] se (eva[dot]porenius[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 70 03