Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nu är Forum Medicum invigt och befolkat

Alte kamreren spelar utanför Forum Medicum.
Orkestern Alte kamreren spelar utanför Forum Medicum. Foto Agata Garpenlind.

Medicinska fakultetens nya kunskapscentrum Forum Medicum har invigts med pompa och ståt. Medarbetare och studenter har under augusti intagit byggnaden och lokalerna har fyllts.

Forum Medicum samlar universitetets hälsovetenskapliga och biomedicinska forskning och utbildning i ett kunskapscentrum mitt på Kunskapstråket, längs med Sölvegatan i direkt anslutning till universitetssjukhuset i Lund.

Invigningen av Forum Medicum firades under festliga former den 30 augusti med musik, luftakrobatik och en ceremoniell bandklippning. Rektor Erik Renström beskrev byggnaden som "Smycket på Sölvegatan”.

Forum Medicum blir en hemvist för cirka 170 forskargrupper, 1600 medarbetare och 2000 studenter. Här möts akademi, industri, sjukvård och allmänhet för att främja tvärvetenskapliga samarbeten inom medicin och livsvetenskap.

Kom och upplev Forum Medicum

För universitetets medarbetare och studenter kommer Forum Medicum bli en ny mötesplats mitt på Kunskapstråket. Det stora atriet och caféet / restaurangen är öppet för alla. Det finns gott om sittplatser i de öppna ytorna och utomhus finns gott om bänkar runt byggnaden. Huset innehåller många studieplatser, där universitetets studenter har möjlighet att använda de öppna studieytorna och de undervisningslokaler som inte är bokade.

Folksamling och akrobater i Forum Medicum.
Forum Medicum atriet med luftakrobater. Foto: Agata Garpenlind

Bästa platsen i Forum Medicum är foajén tycker Jakob Donnér, projektansvarig för Forum Medicumprojektet.

– Att stå här efter 10 års visionsarbete, projektering och byggande, se alla kollegor och studenter sprida sig som myror i alla riktningar i huset. Det är liv och rörelse hela tiden och alla verkar så glada. Det är både förvånande och glädjande att akustiken har blivit så bra i stort sett överallt i huset.

Foto på matsalen i Forum Medicum.
Stamställets restaurang och café. Foto: Ingemar Hultqvist.

Restaurang/café Stamstället erbjuder soppa, kött/fisk, veganska/vegetariska rätter och en salladsbar för att ätas på plats eller som ”take away”.

Stamställets café. Foto: Ingemar Hultqvist.
Stamställets restaurang och café. Foto: Ingemar Hultqvist.

I ett nytt mötescentrum finns lokaler i olika storlekar (omfattar även mötesrum i de äldre byggnaderna). Från och med 1 november kan även medarbetare utanför Medicinska fakulteten boka mötesrummen. Med eduroam är den trådlösa anslutningen till bildskärmar enkel och tekniken i rummen är förberedda för att enkelt ha distansmöten.

MoRelab-Movement och Reality lab. Foto: Ingemar Hultqvist.
MoRelab-Movement och Reality lab. Foto: Ingemar Hultqvist.

I Forum Medicum finns ett nytt fullskalelaboratorium, MoReLab (Movement and Reality lab) för experimentell hälsovetenskaplig forskning. Det är det första i sitt slag i Sverige och innehåller bland annat en simulerad bostad där man kan studera hemmiljöer.

Arbetsplatserna för forskare och lärare i den nya delen av Forum Medicum består till stor del av öppna arbetsytor med egna skrivbord. Undervisningslokalerna består främst av ”active learning classrooms” med hög nivå på teknik, tillsammans med ett stort antal grupp- och handledningsrum. Lärarna har redan funnit ett sätt att arbeta i denna nya lärmiljö och anpassa sin pedagogik efter de möjligheter som rummen erbjuder.

Forum Medicum är en av de största satsningarna från Akademiska Hus och Lunds universitet och har slutförts i tid och inom budget. Byggnaden är certifierad som miljöbyggnad nivå Guld och har aktivt arbetat med att minska sitt klimatavtryck genom återanvändning av material och effektiv energianvändning.

Arkitekten bakom, Ingela Larsson på Henning Larsen Architects, betonar byggnadens flexibilitet och hållbarhet för framtiden. Byggnaden är utformad för att kunna anpassas till förändringar i undervisnings- och forskningsbehov över tid och är byggd med material som är avsedda att stå sig över åren.

Läs mer om invigningen på Medicinska fakultetens interna webbplats: Med pompa, mingel och bandklippning: "Smycket på Sölvegatan" invigd | Intramed (lu.se)

Hör om hur studenterna upplever Forum Medicum: Studenterna firade Forum Medicum: "En grund för livslångt samarbete"

Läs LUM-artikeln: Forum Medicum – nytt hem för den medicinska familjen | Lunds universitet

Fakta om Forum Medicum

Henning Larsen Architects har gjort förslag på utformning av byggnationen.

Bygget av Forum Medicum har pågått sedan maj 2020 och omfattar cirka 21 000 kvm (12 000 kvm nytt och 9 000 kvm befintligt). Tillsammans med de övriga husen på BMC (35 000 kvm) blir det en totalyta på cirka 57 000 kvm, vilket blir Lunds universitets i särklass största sammanhängande centrum.

I det samlade centrumet kommer ca 4000 studenter och medarbetare att arbeta.

Läs mer om projektet här

Forum Medicum är certifierat i den högsta klassen för miljöbyggnad - nivå Guld, vilket bland annat innebär att byggnaden har en låg energiförbrukning. Projektet har också aktivt arbetat med att minska sitt klimatavtryck genom att återbruka material som till exempel gatsten och makadam, samt inte använt bodar utan inhyst de som byggt i befintliga lokaler.