Målet är att universitetet ska kunna agera snabbare och mer proaktivt i vårt internationella arbete, samtidigt som det ska finnas en större långsiktighet i vad vi vill uppnå. Grundpelare i arbetet är ansvarstagande utifrån demokrati och akademisk frihet.
Lunds universitet har ett aktivt, omfattande och stundtals komplext engagemang i många olika geografiska områden runt om i världen. Vi lever i en snabbt föränderlig värld och det är det svårt att navigera. Med en utbyggd GDE-process kommer vi vara bättre rustade för att kunna agera även utifrån geopolitiska förändringar. GDE utgör även en del av det mer konkreta arbetet med plattformen för strategiarbete.
Via GDE får verksamheten ett stöd att luta sig mot i det för LU gemensamma internationella arbetet. Parallellt, och precis på samma sätt som redan gäller, har respektive fakultet ansvar för sitt eget arbete med internationella frågor.
På sikt kommer GDE att påverka LU även på hemmaplan, både när det gäller hållbarhet och ansvarstagande.
Frågorna kring globalt ansvarsfullt engagemang (på engelska global responsible engagement, GRE) blir allt mer angelägna för universitetet som helhet att förhålla sig till. Även i dessa frågor har vi god nytta av de stora internationella nätverk LERU, U21 och EUGLOH som universitetet är aktiva inom.
Sammanfattningsvis får universitetet med GDE ett mer proaktivt, men samtidigt mer eftertänksamt, arbetssätt med internationella frågor.
/ Kristina Eneroth
Läs mer:
- Globalt dynamiskt engagemang (GDE) | Organisation och styrning
- Checklista för globalt ansvarsfullt engagemang: Globalt ansvarsfullt engagemang | Medarbetarwebben (lu.se)
- Plattform för strategiarbete 2023 – 2024 (PDF, 306 KB, ny flik)
- Kristinas tidigare text om GDE: På väg mot ett tydligare globalt engagemang