Trettio medlemsuniversitet är med och tävlar. Finalisterna utses i ett första steg vid en lokal tävling på hemuniversiteten. Därefter skickas deras pitchbidrag vidare till den internationella finalen.
Tipsa studenterna om tävlingen!
Nu är det snart dags för nästa tävling. Känner du till ett studentdrivet projekt som skulle passa? Tipsa dem om att söka till nästa upplaga av RISE Awards – sista ansökningsdag är 7 april!
Tidigare vinnare från Lunds universitet som har belönats med 2 000 dollar (US) till sina projekt
2020 – Solar4Schools
Vann i kategorin 'most potential'. (Wenjing Yang)
Utvecklar solenergilösningar för skolor i Kenya, vilket ger tillgång till belysning, mobilladdning och extra inkomst för skolorna.
2021 – SunFeeds
Vann i kategorin 'most potential'. (Iris Bjerkén & Elsa Sjödahl)
Skapar en ny form av näringsrika måltidsersättningar för barn med svår akut undernäring (SAM), vilket förbättrar återhämtningstid och kostnadseffektivitet.
2023 – Nepri
Vann i kategorin ”most innovative”. (Erik Karlsson)
Använder mikrofluidikteknologi och AI för tidig upptäckt av växtsjukdomar, vilket förebygger skördeförluster och möjliggör hållbar odling. Efter vinsten lyckades Nepri få in 40 miljoner SEK i finansiering och är nu en del av ett forskningskonsortium vid LTH, LU och SLU. Erik är nu anställd som doktorand på LTH där han fortsätter arbetet med Nepri.
2024 – Solstice
Vann i kategorin ”most impact”. (Malin Eriksson, Martin Arvidsson & Hampus Hammarbäck)
Utvecklar en innovativ solfångare som möjliggör 89% billigare lagring av sol- och vindenergi genom termisk lagring i sand. Efter RISE har fokus för Solstice varit på produktutveckling, där man har lagt mycket fokus på forskning och införskaffning av rätt komponenter till sin första småskaliga produkt. Man har även ett pågående pilotprojekt med Växjö energi.