Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny plan för jämställdhet och lika villkor klubbad*

Foto på Jimmie Krsitensson.

Det är med glädje jag kan berätta att universitetets nya plan för jämställdhet och lika villkor är beslutad. Den lyfter fyra viktiga mål för universitetet. Målen fokuserar på diskrimineringsfria karriärvägar, en hög kunskap i organisationen, ett systematiskt förebyggande arbeta och hanteringen och förebyggandet av trakasserier.

Planen sträcker sig över en sexårsperiod och bygger på universitetets strategiska plan. Den avser att möta dels de krav som ställs från regeringen med avseende på jämställdhetsintegrering, dels det krav på jämställdhetsplan som ställs från EU-kommissionen. Framför allt speglar planen de mål som Lunds universitet avser att arbeta mot de kommande åren.
 
Planen har fyra övergripande mål:

  1. Rekryteringsprocesser och karriärvägar ska vara fria från diskriminering.
  2. Kunskapen om och förståelsen för jämställdhet och lika villkor ska vara hög i organisationen.
  3. Arbetet mot diskriminering (SFAD) ska vara levande och aktivt systematiskt förebyggande.
  4. Hanteringen av och förebyggande arbete mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier ska vara professionell.

Målet är att det  ska vara en levande plan som i sin tur ska ligga till grund för verksamhetsnära planer på fakultetsnivå. Vi kommer under våren att arbeta fram former för hur planen ska kunna följas upp på ett så bra och systematiskt sätt som möjligt.

Det har varit ett omfattande arbete att forma planen och jag vill rikta ett stort tack till alla som på olika vis varit delaktiga.

/Jimmie Kristensson

Läs mer

Lika villkorsplan för Lunds universitet 2022–2027 (PDF 321 kB, ny flik)


Denna text är publicerad i LU-nytt 1- 2022

Jimmie Kristensson, vicerektor

E-post:jimmie [dot] kristensson [at] rektor [dot] lu [dot] se (jimmie[dot]kristensson[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046- 222 19 74

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post: gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046-222 38 95