Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya dokumentmallar ska möta tillgänglighetskrav

Den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service innebär att Lunds universitets digitala dokument ska vara tillgänglighetsanpassade.Efter ett omfattande arbete är nu de universitetsgemensamma mallarna anpassade efter de nya kraven, och finns nu att ladda ned i universitetets bild- och mediebank.

En övergripande LU-mall för Worddokument har tagits fram med tillhörande instruktioner om hur den ska användas. Paketet med LU-Wordmallar innehåller nu även denna tillgänglighetsanpassade version, som ska användas för digitala dokument. Inom kort kommer även tillgänglighetsanpassade brevmallar med sublogotyper.

Ett urval av de befintliga layoutmallarna för Indesign är också uppdaterade för tillgänglighetsanpassning, med tillhörande instruktioner.

Tillgänglighetsanpassade mallar för PowerPoint kommer senare i höst.

Med mallarna följer även instruktioner för hur du kontrollerar och justerar exporterade PDF-filer i programmet Adobe Acrobat Pro.

Gå till bild- och mediebanken för att ladda ner mallarna

Kom ihåg att göra tillgänglighetskontroll

Viktigt att tänka på är att tillgänglighetsanpassade dokumentmallar inte automatiskt är detsamma som tillgänglighetssäkrade dokument. Det går fortfarande att göra fel, till exempel glömma att skapa alternativ-texter för bilder, eller sätta en felaktig rubrikstruktur. Se därför till att alltid göra en tillgänglighetskontroll av ditt dokument innan du publicerar det på en webbplats. PDF-filer kontrollerar du i Adobe Acrobat Pro, där du måste göra både en automatisk och manuell kontroll. Worddokument kontrollerar du via den inbyggda tillgänglighetsfunktionen som finns i Word.

Hjälp med tillgänglighetsanpassning

Universitetets eget tryckeri Media-Tryck tillgänglighetsanpassar dokument som de själva producerar åt kund eller då de får tillgång till originaldokument från kunden. Media-Tryck kan i mån av tid även anpassa färdiga PDF:er. Kostnaden är i nuläget 100 kronor per sida i grundavgift.

Mejla förfrågan till media-tryck [at] service [dot] lu [dot] se.

Kontakt

Vid praktiska frågor om de nya mallarna mejla till: grafiskprofil [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Vid tillgänglighetsfrågor mejla till: tillganglighet [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Läs mer om webbtillgänglighet