Särskilt inbjudna medarbetare bjöds på mingel och finfika till musik från Albin Rickmans trio, studenter vid Musikhögskolan i Malmö.
Tillställningen är den första inom ramen för projektet “International Faculty Programme vid Lunds universitet”. Projektet syftar till att skapa en mötesplats och ett sammanhang med fakultetsövergripande samhörighet för nyanställda internationella lärare och forskare.
Rektor Erik Renström ropade upp namnen på all de sex närvarande internationella forskarna som börjat sin tjänst i Lund efter juli 2023. De fick var och en en hyllning och ett tack för att det är med och bidrar till Lunds universitets verksamhet.
Lunds universitet anställer ett stort antal internationella forskare och lärare varje år. Som en del av universitetets arbete med ökat internationellt genomslag startas nu programmet International Faculty Programme.
Syftet är att skapa en djupare förståelse för Lunds universitets forskning och utbildning samt de värden som universitetet står för, så att våra internationella kollegor med familjer kan bli viktiga ambassadörer för universitetet.
Tornike Metreveli, en av de nya internationella kollegorna, har fått en biträdande universitetslektorstjänst (BUL) för Europastudier vid Lunds universitets humanistiska och teologiska fakulteter. Tornike har varit vid Lunds universitet i två år och började vid Centrum för teologi och religionsvetenskap (CTR) där han genomförde sin docentur i religionssociologi.
– Jag har känt mig mycket välkommen av mina kollegor och av universitetet, säger Tornike.
Han kom till Lund efter ett postdoktoralt stipendium vid Harvard University och lockades av Lunds starka forskningsprofil.
– Jag lockades av Lunds forskningsmiljö, de människor jag hade arbetat med här och livskvaliteten. Mina två postdocs-tjänster på Harvard var mer tävlingsinriktade och krävande, säger Tornike Metreveli.
Han skulle rekommendera Lund till andra kollegor och säger:
– Det finns en gästvänlig forskningsmiljö och hälsosam balans mellan arbete och privatliv här. Jag uppskattar också Lunds universitets öppenhet för innovation och experimenterande, säger Tornike Metreveli.
När han inte bedriver forskning fokuserar Tornike på att sprida sitt arbete till en bredare publik och undervisa masterstudenter. Bland annat belönades hans projekt om ortodoxa kyrkors territorialitet med EU:s journalistpris 2023 för det mest innovativa och originella arbetet inom tryckta medier, radio och tv eller on-linemedier.
Tornike har en egen podcast "Religion in praxis" som når 39 länder.
Lyssna på Tornikes podd: Religion in Praxis Conversation Series
En annan ny internationell kollega är Anja Felmy från Schweiz som har varit i Lund i ett år. Dessförinnan har hon varit ETH, Oxford och vid University of Zürich. Hon har fått en BUL-tjänst (biträdande universitetslektor) på Biologiska institutionen för att forska om fiskar. Just nu inväntar hon att hennes guppies ska anlända från Trinidads regnskog vilket är en komplicerad process.
Anja trivs bra i Lund och hoppas att hon och hennes familj ska kunna få stanna för all framtid.
Men flytten har inte varit problemfri. Anjas andra barn, som nu är 21 månader, föddes extremt för tidigt och vägde bara 545 gram. Trots att hon slog alla odds och överlevde, kan hon ännu inte äta på vanligt sätt och måste matas via en knapp i magen. När familjen flyttade till Lund var dottern beroende av syrgastuber.
Eftersom Schweiz inte är med i EU har omställningen till svensk sjukvård varit utmanande, särskilt som de två ländernas hälso- och sjukvårdssystem är väldigt olika. I dag går dottern på förskolan i Lund men är fortfarande beroende av sjukvård dygnet runt. Det har varit svårt att lära sig hur den svenska sjukvården fungerar. Hon önskar att hon hade fått mer stöd av samhället i detta.
Men Anja är mycket nöjd med det varma mottagandet från kollegorna och universitetet.
– Lunds universitet har varit fantastiska och mina kollegor har varit oerhört hjälpsamma.
Fler aktiviteter är inplanerade
Nästa tillfälle hålls i november och är en ”after work” med fem stycken speed-föreläsningar från olika fakulteter. Därefter planeras ett besök hos en av universitets utåtriktade verksamheter, exempelvis Historiska museet, Odeum, Vattenhallen, Skissernas museum eller Botaniska trädgården.
Akademiintendenturen arrangerar de fyra årliga aktiviteterna.
Sektionen HR, med hjälp av fakulteterna, ansvarar för att ta fram kontaktuppgifter till målgruppen.