Johan Pehrson nämner ESS, MAX IV och SciLifeLab som betydande och mycket viktiga satsningar.
– Forskningens infrastruktur är ett viktigt område. Det handlar om att ge svenska forskare goda förutsättningar för sin forskning.
Det var för drygt en månad sedan som Liberalernas partiledare Johan Pehrson efterträdde Lundabon och partikollegan Mats Persson som utbildningsminister. En ministerpost som känns naturlig för den som leder ”Sveriges skolparti”, menar Johan Pehrson.
Ingen skillnad på politiken
Politikens inriktning kommer knappast att skilja sig från företrädarens. Excellens, banbrytande teknik och spjutspetsforskning står högst i kurs för den nya utbildningsministern. I samband med höstbudgeten blev det känt att regeringen satsar 6,5 miljarder kronor på forskning och innovation de kommande fyra åren och mycket av pengarna kommer att hamna i de prioriterade områdena.
– Sedan tidigare har vi presenterat flera olika satsningar på utbildning och forskning som ska stärka ingenjörslandet Sverige och möta de stora kompetensbehoven. Bland annat en utbyggnad av civilingenjörsutbildningarna och en höjning av ersättningsbeloppen för utbildningar inom naturvetenskap och teknik.
– I höst kommer jag även lägga fram en STEM-strategi (STEM står för Science, Technology, Engineering and Mathematics, reds anm.) som omfattar hela utbildningskedjan, från förskolan till forskarutbildning.
Fokus på hög kvalitet
Humaniora, samhällsvetenskap, juridik och teologi står inte riktigt lika högt i kurs när pengarna ska delas ut. Visserligen höjer regeringen ramersättningen för utbildningsområdena, något som enligt utbildningsministern ska möjliggöra mer lärarledd tid och bättre förbereda studenterna på yrkeslivet.
– Det är en viktig signal om att fokus är hög kvalitet snarare än en fortsatt expansion av antalet studenter i högskolan inom dessa områden, säger Johan Pehrson.
Nyfikenhet är en förutsättning för ny vetenskaplig kunskap, anser han. Grundläggande är också att forskare själva bestämmer inriktningen på sin forskning.
– En annan faktor att beakta när det gäller vilken forskning som är viktig är att det ständigt sker förändringar i samhället som gör att det snabbt kan uppstå behov av expertis inom olika områden. Det behövs därför även en bredd på den forskning som bedrivs i Sverige.
Otydlig etikpraxis
Apropå den nyss avslutade utredningen om etikprövningssystemet och förslagen om framtida undantag från kravet på etikgodkännande betonar han att forskare framfört att otydlig praxis gör att det idag finns risk att viss forskning inte genomförs.
– Målet är att etikprövning bara ska genomföras där det verkligen behövs för att skydda forskningspersonen och respekten för människovärdet.
Under året har propalestinska demonstranter vid flera tillfällen stört möten, undervisning och ceremonier vid svenska lärosäten. Den sortens aktivism och manifestationer har Johan Pehrson inte mycket till övers för:
– Vi lever i en orolig och turbulent tid, vi måste vara tydliga med att man ska kunna läsa på ett universitet eller vara lärare på ett universitet utan att bli utsatt för hat, det gäller alla. Men jag blir oerhört upprörd över den utbredda antisemitismen vi ser i vårt land och när vissa demonstranter skriker ut antisemitiska slagord.
– Vi har demonstrations- och åsiktsfrihet i Sverige, men alla har också en skyldighet att agera ansvarsfullt. Det är därför viktigt att komma ihåg att högskolan ska vara en trygg plats för studenter och personal, oavsett bakgrund. Våra universitet och högskolor har en viktig funktion som arenor för kunskap och dialog, och att vara en självständig och kritiskt reflekterande kraft i samhället. Högskolorna är en plats för forskning och utbildning i första hand.
Vilken är din vision för svenska universitet och högskolor?
– Den kommande forskningspropositionen visar tydligt vår ambition om ett Sverige i framkant. Våra satsningar för att stärka ingenjörslandet Sverige hoppas jag inom snar framtid börjar ge resultat så att vi ser att Sverige tar en ledande ställning i de industrier som bidrar till den globala klimatomställningen. Den svenska kunskapsskolan behöver bättre förutsättningar och som liberal utbildningsminister kommer det alltid vara mitt mål att stärka dem.
Den 25 oktober besökte Johan Pehrson Lund, bland annat MAX IV och Universitetsbiblioteket.