Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nytt pausprogram ska förebygga arbetsskador

Skärmdump av Pausit programmet

Ohälsa orsakad av stillasittande, statiskt eller monotont arbete orsakar stora problem för medarbetare. Nu har universitetet köpt in ett pausprogram, PausIt som alla medarbetare kan ladda ner på sin dator.

Pausits pausprogram erbjuder pausgymnastik i under arbetsdagen. Det är ett datorbaserat verktyg som hjälper dig att göra övningar som förebygger stelhet och värk i rygg, axlar, huvud och nacke. Den minskar även stress och förbättrar blodcirkulationen.

Du väljer själv hur ofta och hur länge du vill röra dig. Och du väljer också på vilket sätt du vill röra dig. Antingen får du ett blandat urval av övningar för bland annat nacke, rygg, axlar och skuldror eller så väljer du ett område att fokusera på, t ex ryggen.

Programmet erbjuder över 100 övningar framtagna i samråd med sjukgymnaster, ergonomer och ortopedläkare. Det påminner dig när det är dags att träna och för statistik över hur mycket du tränat. Programmet finns på svenska och engelska, för installation gäller:

För dig med EGA, LUMac och PLS dator: Ladda ner programmet direkt via ”Software center” eller ”Self service”. (För PC: gå via startmenyn, sök: Software center. För Mac: gå via Self service). Välj PausIt.

För övriga datorer: Logga in på programförmedlingen (se till att du är uppkopplad via VPN först). Välj mappen Pausit och följ installationsanvisningen i Pausit.txt