Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Regn från tak till toalett

Två män på ett tak. Foto.
Regnvattnet som landar på Kemicentrums tak samlas in och renas med redan befintlig teknik men på ett nytt sätt innan det används för att spola i två toaletter. Foto: Jenny Leyman

Det hör inte till vanligheterna att invigningen av en toalett lockar ett hundra­tal åskådare. En sådan toalett måste vara riktigt speciell – och det är denna. Den spolas nämligen med regnvatten som samlas in från taket på Kemi­centrum. LUM har fått följa med på regnvattnets resa från tak till toalett.

Vid en vanlig toalettspolning går det åt ungefär fem liter vatten. Vattnet som används är samma vatten som vi dricker från kranen och är likställt med ett livsmedel. Slöseriet med dricksvatten i toaletten fick kemi­teknikforskarna vid LTH att fundera över andra lösningar – och resultatet blev en regnvattentoalett.

Initiativtagare till toaletten, som kan spara 36 000 liter dricksvatten per år, är forskaren Tobias Hey. Han och personal från Akademiska hus visar runt uppe på Kemicentrums tak och berättar hur regnvattnet rinner från byggnadens allra högsta punkt till ett lägre tak, för att slutligen ledas till en cistern längst ner i huset. Takytan som regnvattnet samlas in från är 800 kvadratmeter stor.

Porträtt av man. Foto.
Tobias Hey visar hur reningen av regn­vattnet går till. Foto: Jenny Leyman.

På taket finns algtillväxt, och det är smutsigt på grund av att fåglar har använt ytan som sin toalett.

– Regnvattnet som samlas i den första stora tunnan inne på Kemicentrum tar med sig allt möjligt från taket. Vi har hittat pollen, växtrester, jord, fjädrar, fågelbajs, insekter och äggskal, säger Tobias Hey.

Att jord och fågelfjädrar skulle kunna virvla runt med spolvattnet låter inte så trevligt, och det håller Tobias Hey med om.

– Smutsigt och förorenat spolvatten kan dessutom vara en hälsorisk. För att kunna använda regnvatten i toaletten så måste det renas, säger han.

Två män i ett labb. Foto.
Kemiteknik­erna Frank Lipnizki och Tobias Hey vid kärlen där regnvattnet från taket på Kemicentrum renas. Foto: Jenny Leyman

Reningen på Kemicentrum sker genom att det smutsiga regnvattnet från uppsamlingstunnan leds över till ett intilliggande tråg där vattnet sedimenterar. Därefter filtreras vattnet genom ett membran som finns i nästa cistern. Membranet är en platta med mycket små hål, så kallade porer, så små att de inte går att se. Membranet är hydrofilt vilket innebär att det inte stöter bort vattnet utan låter det passera genom filtret för att slutligen ledas till spolvattentunnan – vattnets slutdestination före själva toalettstolen.

Toalett. Foto.
Efter rening går det bra att spola med regnvattnet. Foto: Jenny Leyman

Att spola en toalett med regnvatten är ovanligt, men inte helt nytt, enligt Tobias Hey. Men att rena regnvattnet med membranteknik är det ingen annan högskola i Sverige som gör, säger han.

Membrantekniken, som kemiteknikforskarna är experter på, är både miljö- och resurs­vänlig.

– Vattnet passerar membranet genom ett hydrostatiskt tryck, och eftersom trycket får vattnet att filtreras så krävs ingen energitillförsel, reningssystemet fungerar helt utan el, säger Tobias Hey.

Men hur rent blir spolvattnet med membranteknik? Tobias Hey förklarar att membranet filtrerar bort partiklar som är större än 0,1 mikrometer. Det är jämförbart med partiklar som är tusen gånger mindre än ett hårstrå, men partiklar mindre än så och vattenlösliga ämnen kan passera membranet.

– Syftet är inte att framställa dricksvatten, utan att ersätta dricksvatten med vatten som är tillräckligt rent för att det ska kunna användas som spolvatten.

Skylt. Foto.
Regntoalett på Kemicentrum. Foto: Jenny Leyman

Men frågan måste ändå ställas – kan regnvattnet användas som dricksvatten efter membranfiltrering?

– Livsmedelsverkets krav på dricksvattenkvalitet är mycket höga, och dit har vi inte nått idag. Men om det uppstår en situation där jag inte har något annat vatten att dricka än detta, då skulle jag dricka det, säger Tobias Hey.

Vad händer om det inte regnar – kan spolvattnet ta slut? 

Tobias Hey skrattar och säger:

– Tråget med spolvatten räcker till 400 spolningar, och som tur är samlar vi regnvatten här i Skåne, så det lär inte ta slut i första taget.

Man inviger. Foto.
Vicerektor Per Mickwitz höll tal ­under invigningen av regnvatten­toaletten. Foto: Hilde Skar Olsen


 

Regnvattentoaletterna

På Kemicentrum finns två toaletter som spolas med regnvatten. Tobias Hey och Salar Haghighatafshar, båda forskare i kemiteknik, samt Frank Lipnizki, professor i kemiteknik, har samarbetat med Akademiska hus i utvecklingen av regnvattentoaletten. Kemiteknikstudenten Oscar Braun har också varit delaktig i projektet med sitt examensarbete ”Rain­water Harvesting”. Forskarna är även involverade i Malmö stads arbete med att installera regnvattentoaletter i ett bostadsområde i Sege Park inom EU-projektet REWAISE.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English