Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Segern till Lund i Forskar Grand Prix för fjärde gången i rad!

Tävlande och segrare på scenen.
Deltagare på Forskar Grand Prix 2023 på Vasateatern. Bild: Bodil Malmström.

Sofie Mohlins forskning om barncancer övertygade både jury och publik i den nationella tävlingen där man på fyra minuter ska förklara sin forskning.

Sofie Mohlins presentation om hur forskning med kycklingembryon kan bidra till att bota en ovanlig form av barncancer tog hem segern i den nationella finalen av Forskar Grand Prix. Hennes vinst blir den fjärde raka segern i rad för Lunds universitet.

– Det är jätteroligt att ha få varit med i tävlingen, och såklart jätteroligt att få vinna, säger Sofie Mohlin, docent vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund.

Tävlingen, som ägde rum den 23 november i Stockholm, utmanar deltagarna att på endast fyra minuter presentera sin forskning på ett så fängslande, intressant och underhållande sätt som möjligt.

Totalt tävlade sex forskare från olika lärosäten runt om i Sverige. Ämnena var varierade, och omfattade allt från koldioxidlagring i berggrunden och hälsoinformation till forskning om skogar och skolklimatet. Det var dock Sofies presentation som övertygade både juryn och publiken på plats på Vasateatern i Stockholm. Hon berättade med engagemang och humor om hur hon och hennes forskargrupp använder sig av kycklingembryon för att bota en cancerform som uppstår redan när barnet ligger i magen.

Hon förklarar att de behöver modeller som efterliknar den verkliga miljön för att kunna studera hur denna cancer utvecklas. Därför har de valt att använda kycklingembryon. Genom att ändra på gener, antingen sätta in eller ta bort, kan de undersöka vad som händer med embryots tillväxt och vilka förändringar som leder till cancer.

– Den kunskapen ger oss sedan verktyg som kan användas när patienten kommer in för diagnos, och för att förstå varje enskilt barns cancer. Det senare leder till att behandlingen kan skräddarsys vilket ökar chanserna för överlevnaden och minskar oönskade biverkningar. Inget barn ska behöva dö i cancer, säger Sofie Mohlin.

Läs hela artikeln på lu.se: Segern till Lund i Forskar Grand Prix för fjärde gången i rad! | Lunds universitet