Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sex innovativa lundaidéer prisade

Pristagare tar emot priset, en utskriven skylt.
Pristagarna i kategori Anställd mottar priset. Foto: Kennet Ruona

Sex av de mest innovativa idéerna och projekten som just nu finns inom Lunds universitet prisades när Lunds universitets och Sparbanken Skånes Pris för Framtidens innovationer delades ut. Idégivarna fick dela på totalt 500 000 kronor. Bland vinnarna märktes ett energilagringsystem som använder sig av förbrukade bilbatterier och en ny metod för att bedöma strokerisk.

Priset för Framtidens innovationer har delats ut till tre studentprojekt och tre forskarprojekt på Lunds universitet sedan 2017 för att uppmärksamma banbrytande idéer som har förutsättningar för att förändra vår värld till det bättre. I år delade sex vinnare på 500 000 kronor. Prispotten var sponsrad av Sparbanken Skåne, genom sin ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.

Det stora innovationspriset vann Magnus Cinthio, Tobias Erlöv och Isabel Gonçalves för sitt projekt Medqus. Teamet utvecklar en ny typ av diagnostik för att identifiera patienter med hög risk för stroke och hjärtinfarkt.

Forskarna har tagit fram en metod som via ultraljud kan analysera vävnadsinnehållet av förträngningar i halskärlen, och därmed kan leda till bättre kliniska beslut som operation eller behandling. Sett globalt, är hjärtinfarkter och stroke den vanligaste orsaken till sjukdom och död. Att bli bättre på att bedöma risker kan rädda liv.

Hedersprisen för anställda på Lunds universitet gick dels till ett projekt för att ta fram gynnsamma bakteriestammar för hållbar odling och förpackning av bladgrönsaker med Elisabeth Uhlig och Åsa Håkansson, dels till en hjärninspirerad metod för att förbättra effektiviteten vid dataöverföring, ett förslag från Kaan Kesgin och Henrik Jörntell.

Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera innovativa idéer, och det är ett sätt att nyttiggöra den kunskap och forskning som finns vid Lunds universitet.

– Innovationer lägger grunden till framtidens välstånd. Som sparbank verkar vi för regionens utveckling och just att stödja idéer, forskare och entreprenörer är viktigt för oss. Med innovationspriset vill vi idag vara med och lyfta fram de initiativ som kan göra den stora skillnaden imorgon, säger Björn Ovander, bankchef för Sparbanken Skåne i Lund. 

– Innovationer är avgörande för att lösa dagens utmaningar. Priset belyser den otroliga innovationskraft som finns på Lunds universitet och hur mycket nytta den kan skapa för människor, samhället och miljön, säger Niclas Nilsson, innovationsdirektör vid Lunds universitet.

Läs hela artikeln: Sex innovativa lundaidéer prisade | Lunds universitet