Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skydda dig själv, din information och ditt arbete – med kunskap

Händer som använder ett tangentbord. Foto.

Just nu ser IT-säkerhet ett ökat antal bedrägeriförsök. För att bli en säkrare datoranvändare, både i jobbet och privat, är kunskap den bästa medicinen. Och det behöver inte ta särskilt lång tid.

Ökade fall av så kallade VD bedrägerier

Avdelningen för IT-säkerhet har sett ökade mängder av VD-bedrägeriförsök den senaste tiden. Många har hört av sig till Servicedesk för att anmäla misstänkta mejl. Lyckligtvis är det få som har fallit för bedrägerierna. Men många är oroliga att deras e-post har blivit hackad och undrar hur vad man kan tänka på, vilka kontroller man kan göra och vilka varningssignaler man ska vara uppmärksam på.

De som har drabbats är i princip alla anställda. De aktuella bedrägerierna handlar om att erbjudande om att köpa presentkort eller att swisha. Här kan du läsa lite om vad du ska tänka på om du misstänker något.

Läs hur du kan känna igen VD-bedrägerier 

Generella tips om informationssäkerhet

Här kommer en liten repetition av vad som gör oss till säkrare datoranvändare, både i jobbet och privat. Kunskap är den bästa medicinen och det behöver inte ta särskilt lång tid.

I ett samarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Polisen och Internetstiftelsen, har ett antal korta utbildningar tagits fram om allt från starka lösenord och kortbedrägerier till bluffmejl och trådlösa nätverk.

De tar bara cirka 5 minuter, och ger enkla och handfasta råd kring hur du kan bli säkrare på nätet.

Tänk på att det gör stor skillnad att använda kunskapen i kurserna. Det räcker inte med att känna till att man bör aktivera tvåfaktorsautentisering på sitt privata e-postkonto – så gå från ord till handling om du inte redan gjort det.

Följ Lunds universitets informationssäkerhetsarbete genom att prenumerera på vår blogg (längst ner till vänster på sidan): Informationssäkerhetsbloggen (lu.se).