Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ta en omstartsfika och hjälp till att säkra LU

Fyra personers händer håller i kaffekoppar.

Vår IT-säkerhet är inte starkare än den svagaste länken. För att öka IT-säkerheten kommer det från och med den 5 december att införas en maxgräns på 14 dagar för hur länge det går att skjuta upp en uppdatering i Lunds universitets hanterade klientlösningar.

Det är viktigt att vi alla tillsammans hjälps åt att hålla våra gemensamma IT-system så säkra som möjligt och inte ge möjlighet för externa parter att utnyttja säkerhetshål. Med små insatser kan vi alla bidra.

En viktig del i detta är att inte ignorera meddelanden om säkerhetsuppdateringar för länge. Säkerhetsuppdateringar är meddelanden som du får i din dator med uppmaning om att genomföra en uppdatering. Dessa uppdateringar bidrar till att förstärka skyddet mot de ständiga attacker som din dator och våra gemensamma IT-system utsätts för. Om du ignorerar dem för länge blir du en måltavla för IT-attacker.

Nytt från den 5 december är att efter 14 dagar kommer eventuella säkerhetsuppdateringar installeras på din dator utan möjlighet att avbryta. En tvingande uppdatering går oftast snabbt att genomföra men kan ibland ta upp till 45 minuter. Tvingande uppdateringar kan komma vid olämpliga tillfällen som mitt i ett viktigt möte eller under en föreläsning. För att undvika tvingande uppdateringar, så rekommenderar vi att du istället planerar in din säkerhetsuppdatering, här kommer olika alternativ:

  • Skjut inte upp uppdateringarna för länge, gör dem så snart som möjligt och undvik att hamna i ett låst läge.
  • Ta en omstartsfika med en kopp te/kaffe och låt datorn uppdatera sitt skydd under tiden. Säkerhetsuppdateringarna brukar komma andra torsdagen i månaden. Välj ”Uppdatera och starta om”.
  • Ha rutinen att alltid starta om alternativt stänga av datorn inför helgen på fredagen. Då kommer säkerhetsuppdateringen göras i samband med omstart/avstängning och din dator kommer dessutom att må bättre om den får vila lite ibland.

Vad kan hända om IT-säkerheten brister?

Kalix kommun drabbades av ett IT-intrång i sina servrar vilket medförde allvarliga konsekvenser för deras verksamhet. Det stod ganska snart klart att det handlade om en så kallad ransomware-attack, där de krävdes på en lösensumma. Istället för att betala så släckte de ned samtliga servrar och inledde ett omfattande återställningsarbete. De fick övergå till att arbeta helt analogt tills de lyckats bygga upp sina system igen. IT-intrånget drabbade alla verksamheter inom kommunen såsom skola, omsorg, drift och underhåll med mera och innebar ett enormt merarbete samt ökade kostnader. I dagens digitala värld är detta alla verksamheters mardröm.

Läs mer: Så klarade vi IT-attacken! (kalix.se)