Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tre forskningsinfrastrukturer blir utnämnda till universitetsplattformar

Bild från en laboratoriemiljö.

Rektor har utnämnt tre av universitetets större forskningsinfrastrukturer till universitetsplattformar. Utnämningen signalerar att dessa forskningsinfrastrukturer har hög strategisk betydelse för hela universitetet.

Utnämningarna baseras på ett antal kriterier, till exempel ska forskningsinfrastrukturerna ha bidragit till excellent forskning, erbjudit en bred tillgänglighet för användare, kunnat visa upp en tydlig nyttjandepolicy, samt ha en välutvecklad organisation.

I och med utnämnandet erhåller följande forskningsinfrastrukturer en femårig tilldelning av universitetsgemensamma medel till ett värde av totalt 37,5 miljoner kronor:

Urvalsprocessen

För utlysning och beredning av ansökningar ansvarade den universitetsgemensamma forskningsnämnden. Samtliga fakulteter uppmanades av nämnden att nominera de forskningsinfrastrukturer som de ansåg lämpliga.

Av totalt elva nominerade ansågs nio kunna möta de krav som forskningsnämnden ställt upp för att identifiera denna typ av forskningsinfrastruktur. Dessa nio ombads att inkomma med en fullständig ansökan.

Ansökningarna bedömdes sen av en panel av externa och primärt internationella granskare med gedigen erfarenhet av arbete med och utvärdering av forskningsinfrastrukturer. 

Denna utvärdering låg sen till grund för den rekommendation som forskningsnämndens arbetsgrupp för forskningsinfrastruktur genom och tillsammans med forskningsnämnden lämnade över till rektor för beslut.

Initiativet om att introducera kategorin universitetsplattform kommer ursprungligen från universitetets stora forskningskvalitetsutvärdering RQ20. Där rekommenderades att man tydligare skulle definiera forskningsinfrastrukturerna och koppla kategorier till finansieringsprogram, vilket man därefter påbörjat. Tanken är att det skulle bidra till en ökad långsiktighet, hållbarhet och enhetlighet, samt en ökad tydlighet vad gäller finansieringsmöjligheter. Introducerandet av universitetsplattformar utgör en oerhört viktig milstolpe i det arbetet.

Utnämningen till universitetsplattform med tillhörande finansiering gäller för perioden 2025–2029 med möjlighet till förlängning efter utvärdering.

Läs mer 

Fjorton lokala infrastrukturer får dela på 20 miljoner

Utöver stöd till universitetsplattformarna så fördelar forskningsnämnden ut 20 miljoner i gemensamma medel till lokal forskningsinfrastruktur.

Rektor har nu tagit beslut enligt forskningsnämndens rekommendationer att fördela de gemensamma medel för lokal forskningsinfrastruktur för perioden 2025 – 2029 enligt:

EHL

DemoDigitize: 2 000 tkr

Konstnärliga fakulteten 

IAC Research Infrastructure: 1 000 tkr

LTH

Operational support for Lund Laser Centre Laboratories: 3 200 tkr
4D Imaging Lab - a cross faculty 3D imaging and collaboration platform: 1 800 tkr
ACTRIS Sweden research infrastructure for short-lived climate forcers at Hyltemossa: 500 tkr
LUPPP - Lund University Pre-Pilot Plant: 3000 tkr

Medicinska fakulteten

LU-Fold Infrastructure for AlphaFold prediction in Lund: 500 tkr
Bio Atomic Force Microscopy - LBIC facility, Mechanobiology of biosensors, tissues, cells and viruses: 350 tkr
LUVC - Level laboratory of Lund University Virus Centre: 1 000 tkr
CORE BOOST - Catalyzing the Cell and Gene Therapy Core: 1 000 tkr
CIPA - the Lund University research infrastructure for image processing and analysis: 2 000 tkr
MAPOP-C - Malmö Population-based Cohorts Joint Database: 1 500 tkr

Naturvetenskapliga fakulteten 

LAGOM - Luminiscens i Arkeologi, Geologi och OMgivningsradiologi: 1 000 tkr
Cryo-electron microscopy for life science: 1 150 tkr