Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitetet firar Nobelpriset i fysik med Nobelföreläsning den 18 december

Illustration av nobelprismedaljen och Anne L'Huillier.
Delta i LTH:s firande av Nobelpriset i fysik 2023. Grafik: Linda Hansson, Porträtt: Andreas Magnusson Qassim

Den 18 december är det dags för LTH:s officiella firande av 2023 års Nobelpris i fysik. Då håller LTH:s professor Anne L'Huillier en Nobelföreläsning som sänds live via LTH:s Youtubekanal.

18 december 2023 15:15 till 16:45 | Föreläsning | Live streaming 

Efter föreläsningen bjuds det in till ett samtal med Anne L'Huillier, där hon svarar på publikens och tittarnas frågor om sitt nya liv som Nobelpristagare. 

Delta i LTH:s Nobelfirande via livesändningen: Nobelföreläsning - YouTube

Föreläsningen hålls på engelska.

Detta är en unik möjlighet för både medarbetare och studenter att ta del av de banbrytande insatser som belönades med årets Nobelpris och fira tillsammans.

Årets tre Nobelpristagare i fysik belönas för sina experiment som gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler. Pierre Agostini (The Ohio State University, USA), Ferenc Krausz (Ludwig-Maximilians-Universität München, Tyskland) och Anne L’Huillier (Lunds universitet) har demonstrerat ett sätt att skapa extremt korta ljusblixtar, som kan användas för att urskilja de snabba förlopp där elektroner förflyttar sig eller ändrar sin energi.

På grund av sjukdom har Pierre Agostini tyvärr tvingats att ställa in sin medverkan.