Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitetshuset beviljas 55 miljoner i projektering av regeringen och har fyllt 140 år

Universitetshuset, Lunds universitet

Regeringen har beviljat Statens fastighetsverks förfrågan om 55 miljoner kronor till projektering för en ombyggnad och utveckling av universitetshuset.

Projekteringen ska ta fram en plan för en genomgripande renovering och utveckling av universitetshuset och samtidigt behålla och återta så mycket som möjligt av universitetshusets kulturhistoriska karaktär så att den unika miljön bevaras och kommer fler till del. Med renoveringen hoppas man att universitetshuset ska klara sig utan större ombyggnader i minst 50 år.

Nyheten om finansieringen släpptes kort efter 140-årsfirandet av Universitetshuset som hölls innan jul. En liten skara särskilt inbjudna bjöds in till Universitetshuset för ett föredrag om husets historia, genomgång av projektet och planerna för huset, tårtkalas och sång från Lunds Akademiska kör vid Odeum. Fredrik Tersmeden beskrev då historien om Universitetshusets uppkomst. Universitetshuset invigdes 1882 och redan då fick man kämpa för att få finansiering från staten. Vid det här tillfället konkurrerade man med byggnationen av Universitetshuset i Uppsala. Men till sist beviljades 450 000 riksdaler till att bygga ett universitetshus i Lund (Uppsala fick betydligt mer). Byggnaden ritades av Helgo Zettervall och var tänkt att användas till föreläsningar, administration, konstmuseum, myntkabinett och historiskt museum, förutom ceremoniella högtider.

Prorektor och styrgruppsordförande för projekt Universitetshuset Lena Eskilsson berättade att projekteringen är tänkt att pågå under 2024–2025, därefter förväntas renoveringen pågå under fyra år med start 2025. Invigning beräknas först 2028.
– Vi är glada över att ha fått regeringens medgivande. Universitetshuset tillhör de allra finaste av de statliga byggnadsminnen som SFV förvaltar, och är en central symbol för universitetet. Vi ser verkligen fram emot att ta oss an projektering och att så småningom kunna välkomna studenter och allmänhet till ett öppet och välkomnande hus och en fantastisk miljö, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

I förstudien har Statens fastighetsverk arbetat utifrån ett program från Lunds universitet med en prioriteringslista över vilka funktioner som kan finnas i huset. Byggnaden ska behålla sin funktion som platsen för universitets viktiga ceremonier och möten. Det som också blir sig likt är att huset till viss del kommer att innehålla kontorslokaler. Till de nya funktionerna som föreslås i förstudien hör reception, flexibla lokaler för undervisning och seminarier, och studieplatser.

– Jag är väldigt nöjd med beslutet som möjliggör att vi kommer ett steg närmare en välbehövlig renovering. Planerna för universitetshuset är väl genomtänkta och målet är att huset, när det är färdigrenoverat, åter igen kommer att kunna stå öppet för studenter, medarbetare, besökare och lundabor. Universitetshuset är inte bara en viktig byggnad för universitetsplatsen och Lundagård, utan också en samlad symbol för hela universitetet, säger Erik Renström, rektor vid Lunds universitet.

De renoveringar som behöver göras är bland annat att förbättra ventilationen och i stort sett alla tekniska system ska bytas ut, byte av tak, dränering och ommålning. Den fysiska tillgängligheten liksom arbetsmiljön ska förbättras. Dessutom tillkommer en del nya funktioner för att universitetshuset ska vara ett självklart centrum för Lunds universitet och vara tillgängligt och välkomnande för studenter, anställda och besökare.

Nu väntar upphandling av arkitekt och andra konsulter för projektet som beräknas ta mellan fem och sex år att genomföra.

Läs mer på lu.se