Stark autentisering är ett sätt att logga in, som gör det svårare för någon obehörig att komma in i en IT-tjänst. Det betyder att det krävs minst två sätt för att bevisa vem du är när du loggar in, till exempel genom att du använder både lösenord och en mobilapp (som Freja+). För att skydda universitetet mot den ökade hotbild som finns i dag, räcker det inte med bara säkra lösenord, utan det krävs även stark autentisering. Detta har införts för att skydda universitetet mot den ökade hotbild som finns i dag.
Du som inte redan har skaffat dig stark autentisering hittar länkar och instruktioner på Medarbetarwebben: Stark autentisering
Här är några tips:
- Det går väldigt mycket snabbare att registrera om du använder svenskt pass eller nationellt id, då får du Freja+ direkt.
- Testa! Har du konfigurerat rätt? Gå in på freja.it.lu.se så får du upp Testa Freja+. Klicka på Starta testet och du får besked. (Gäller för Freja+.): Freja+
- Hör av dig till Servicedesk om du har frågor - stora som små: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se).
Tidplan för IT-tjänsterna
Första IT-tjänsten som kommer att kräva stark autentisering är Adato. Adato är ett sjukfrånvaro- och rehabiliteringsverktyg där chefer får signaler om när ett anpassnings- eller rehabiliteringsärende ska påbörjas. Från och med den 2 april kommer stark autentisering krävas för att logga in i Adato.
Under våren har ett arbete pågått för att ta fram en lista på när de olika universitetsgemensamma IT-tjänsterna kommer att få krav på stark autentisering. Listan kommer att uppdateras efter hand. Alla användare informeras innan stark autentisering slås på för respektive IT-tjänst.
Du hittar listan under: IT-tjänster | Medarbetarwebben.
Det är ännu inte bestämt exakt när man behöver stark autentisering för att använda Outlook och sin e-post, men det kommer att hända i senare faser, tidigast i maj.