Webbtillgänglighetsprojektet avslutas – fortsatt stöd finns kvar

Person skriver på lap-top.

Den 30 september avslutas det universitetsgemensamma projektet för webbtillgänglighet. Under 18 månader har projektet arbetat med att öka medvetenheten om de nya lagkraven på digital tillgänglighet och med att bygga upp ett stöd inom webbtillgänglighet.

Arbetet med webbtillgänglighet vid Lunds universitet tar inte slut bara för att projektet gör det, utan arbetet måste införlivas och fortsätta i linjen ute i verksamheterna.

- Att göra innehållet på sin webbplats tillgängligt för alla är ingen engångsinsats som kan bockas av. Att till exempel texta en video eller tillgänglighetsanpassa ett digitalt dokument, behöver bli naturliga delar i arbetsprocessen med en webbplats, säger Kajsa Roubert, som varit projektledare för webbtillgänglighetsprojektet.

Syftet med projektet var framför allt att ta fram olika typer av stöd för hur medarbetarna ska jobba med webbtillgänglighet. Ett exempel är LU:s lathund för webbtillgänglighet som finns på Medarbetarwebben och Staff Pages. Här finns praktiska tips om hur du gör för att tillgänglighetsanpassa text, bild, video, dokument och annat webbinnehåll, information om tillgänglighetsredogörelsen, en vägledning för chefer i tillgänglighetsfrågor med mera. Via lathunden når du även utbildningsfilmer inom tillgänglighet.

Expert och kommunikatör som stöttar inom tillgänglighet

LU:s lathund för webbtillgänglighet kommer att finnas kvar och vidareutvecklas även efter projektets slut. Ytterligare stöd som blir kvar är Teamskanalen ”Webbtillgänglighet inom LU” där medarbetare tipsar varandra och utbyter erfarenheter inom tillgänglighet, samt möjligheten att mejla till funktionsadressen tillganglighet [at] kommunikation [dot] lu [dot] se för att få expertsvar på kluriga tillgänglighetsfrågor.

Det mesta pekar på att en ny tjänst som tillgänglighetsexpert kommer att inrättas på sektionen Kommunikation, som kan ge stöd till hela universitetet i form av rådgivning och expertis inom tillgänglighetsfrågor. Inledningsvis kommer även en tillfällig tjänst som kommunikatör att finnas på plats för att erbjuda stöd.