dec
THURSDAY TALKS: Musik, hälsa och välbefinnande – för små och stora

Musik kan vara en källa till glädje, tröst och fördjupning, och därmed till hälsa och välbefinnande. Men vad är det musiken gör med oss, och vi med den? Denna kväll får du möta musikvetarna Alexandra Ullsten, som forskar om musikterapi som smärtlindring i neonatalvården, och Katarina Lindblad, vars forskning gäller musik som välbefinnanderesurs för äldre män. Arrangemanget ingår i Lunds universitets publika verksamheters (LUKOM) satsning på hälsa och välbefinnande och ges i samarbete med Birgit Rausing centrum för medicinsk humaniora (BRCMH), Lunds universitet.
Under kvällen bjuder sångerskan Andrea Tjäder och pianisten Markus Kvint på musik.
Alexandra Ullsten: Sjung för din baby och lindra smärtan! Musikterapi för sjuka nyfödda och deras föräldrar.
Nyfödda spädbarn, såväl friska som sjuka, utsätts för ett stort antal smärtsamma blodprov och vaccinationer i starten av livet. Obehandlad smärta kan få omfattande negativa konsekvenser för barnets utveckling och för hela familjens psykiska hälsa, men smärtlindrande läkemedel har också oönskade biverkningar. Alltmer forskning visar att en förälder själv kan lindra smärtan hos sitt barn genom att lägga barnet mot sin bara hud, amma och nynna en vaggvisa. I samband med smärtsamma provtagningar kan musikterapi bidra till positiva upplevelser för spädbarnet och föräldern tillsammans, vilket frisätter smärtlindrande hormoner hos både barnet och föräldern. Musikterapeuten har en viktig uppgift att inspirera, utbilda och vägleda föräldrar att använda musikalisk kommunikation även i smärtlindrande syfte.
Katarina Lindblad: Som plåster på själen: om äldre män och musik som välbefinnanderesurs.
Äldre män är överrepresenterade när det gäller självmord, vilket ofta bottnar i ofrivillig ensamhet och obehandlad depression. Många äldre män undviker också att söka hjälp vid psykisk ohälsa, vilket hänger samman med maskulinitetsnormer kring att inte visa sig sårbar och svag. Samtidigt visar tidigare forskning att musik kan stärka hälsa och välbefinnande på många sätt och att musik är ett vanligt intresse bland män. I sitt avhandlingsarbete utforskade Katarina Lindblad hur ett aktivt musikintresse i vardagen – både att spela, sjunga, dansa och lyssna på musik – kan fungera som en hälsoresurs för socialt utsatta äldre män. Analysen visade bland annat att musik kan fungera som en fristad för att uppleva och uttrycka känslor och stärka social gemenskap och en positiv själv-identitet.
Fri entré
Om evenemanget
Plats:
Kapellsalen, ODEUM, Paradisgatan 4, 22350 Lund
Kontakt:
sylvia [dot] lysko [at] odeum [dot] lu [dot] se