Doktorspromotion

Gemensam doktorspromotion för universitetets fakulteter den 24 maj.

Under en högtidlig ceremoni i Lunds domkyrka promoveras de doktorer som under det senaste året avslutat sin forskarutbildning och försvarat en doktorsavhandling vid Lunds universitet.

Processionen avgår från Universitetshuset till Domkyrkan kl 12.00.

I processionen går fakulteterna i följande ordning:

• Teologiska fakulteten
  • Juridiska fakulteten
  • Medicinska fakulteten
  • Tekniska fakulteten
  • Konstnärliga fakulteten
  • Humanistiska fakulteten
  • Samhällsvetenskapliga fakulteten
  • Ekonomiska fakulteten
  • Naturvetenskapliga fakulteten

Promotionsakten inleds med hälsningsord från rektor och följs sedan av de 9 fakulteternas promotioner, då nya doktorer och hedersdoktorer promoveras och de doktorer som promoverades för 50 år sedan kreeras till jubeldoktorer. Hela promotionsakten genomförs på latin.

De nya doktorerna och hedersdoktorerna tar emot hederstecken (insignier); doktorshatt eller lagerkrans, doktorsring och diplom. Jubeldoktorerna tar emot ett nytt diplom.

Före den filosofiska fakultetens promotion bärs lagerkransarna in av kransflickorna som anländer till Domkyrkan med häst och vagn.

I promotionsakten ingår salut med kanonskott, en hyllning till doktorerna, som utförs av Wendes artilleriregemente.

Efter promotionsakten håller en av de nya doktorerna, fil dr Elsa Hedling, ett högtidstal – en oration – till universitetet och Biskop Johan Tyrberg avslutar med en bön på latin.

15–15:30 (cirka)
Tåget går tillbaka, nu med hattar och kransar på!

Fotografering: Under evenemanget kommer fotografer att finnas på plats i Lundagård. Vill du inte synas på bild bör du inte stå nära tåget.

Ceremonin i Domkyrkan: Allmänheten välkomnas i mån av plats. Kontakta overmarskalk [at] rektor [dot] lu [dot] se för biljett.

Deltagarlista, årets doktorspromotion

Deltagarlista för doktorspromotionen 24 maj 2019 (PDF 200 kB, nytt fönster)

Mer information om doktorspromotionen finns här www.lu.se/doktorspromotion

Tid:
2019-05-24 12:00