Pansarband och sprängda snitt

Utställning Pansarband och sprängda snitt på UB
Utställning
Varmt välkomna till en ny utställning på Universitetsbiblioteket. Utställningen − Pansarband och sprängda snitt − vill ge besökaren tillfälle att lära sig mer om bokband, men vi välkomnar också alla att bara njuta av den form- och färgvariation som den fysiska boken haft genom tiderna.

Fredagen den 17 maj kl 14 inviger utställningskurator Kristina Lundblad, docent i bokhistoria vid Lunds universitet, utställningen − Pansarband och sprängda snitt − på Universitetsbiblioteket.

Bokbandet har följt människan i närmre tvåtusen år och i alla tider har bokbindare anpassat bokbandets uppbyggnad, material och utformning till bokens användningsområde. Samtidigt så har bokbindarna varit tvungna att anpassa sig till tillgången på material. Även om import av varor förekom tidigt, har bokbindare huvudsakligen arbetat med lokala skinnsorter och träslag.

På Universitetsbiblioteket har det så kallade pansarbandet, en extra tålig bandtyp, haft en viktig roll i modern tid och därför fått en egen plats i utställningen. Sprängda snitt, eller snitt prydda med färgstänk, får du också uppleva om du besöker utställningen.

Utställningen hittar du i UB:s foajé. Varmt välkomna!

Läs mer om utställningen på Universitetsbibliotekets webbplats

Tid:
2019-05-17 14:00 till 2020-01-31 19:00