Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Nordamerika

USA och Kanada är två viktiga samarbetsländer för Lunds universitet inom forskning, utbildning och studentutbyte. Det återspeglas bl a i flera delegationsresor och ledningsbesök. Lunds universitet har studentutbytesavtal med 29 amerikanska universitet, varav tio är universitetsövergripande, och 21 kanadensiska universitet, varav tio är universitetsövergripande.

Handlingsplan

Under 2019 planerar LU att ta fram en handlingsplan för samarbeten med Nordamerika som beskriver hur universitetet arbetar med marknadsföring och synliggörande av LU i USA och Kanada.

Universitetsövergripande partnerskap

University of Maryland College Park, USA

University of Maryland (UMD) är ett offentligt, forskningsintensivt universitet. UMD har två campus: College Park beläget i närheten av Washington, D.C., och Baltimore. Lunds universitet har ingått ett universitetsövergripande partnerskap med College Park Campus.

Läs mer om universitetsövergripande partnerskap vid LU

Särskilda aktiviteter

CALIE – Sweden-USA Project for Collaboration, Academic Leadership & Innovation in Higher Education

Vikten av att universitet och högskolor bemöter aktuella samhällsutmaningar och komplexa problem är tydlig. Snabba förändringar på samhällsnivå, i ekonomier och på arbetsmarknaden ställer allt större krav på enskilda att kontinuerligt utveckla kompetens och kunskap.

För att stärka högre utbildning och forsknings förmåga att bemöta långsiktiga utmaningar har universitetsledningen för fyra svenska universitet—Lunds universitet, Göteborgs universitet, Stockholms universitet och Uppsala universitet—gått samman för att utforska ämnen inom akademiskt ledarskap och förnyelse av utbildning i samarbetsprojektet CALIE: the Sweden-USA Project for Collaboration, Academic Leadership and Innovation in Higher Education

Genom gemensamma workshoppar och seminarier med Stanford University, University of California i Berkeley och University of Washington kommer man att dela erfarenheter, bästa praxis och strategier för att inspirera till förändringar inom de deltagande institutionerna och för att utveckla en plattform för ytterligare akademiskt samarbete.

Den primära målgruppen är universitetsledningar. Genom gemensamma workshoppar och öppna seminarier kommer deltagarna att ha möjlighet att fokusera på långsiktiga utmaningar som högre utbildning står inför.

Läs mer om CALIE på projektets webbplats

University of Denver (DU)

LU har ett samarbete med University of Denver (DU), som omfattar ett avtal om beställd utbildning (s k Study Abroad), ett bilateralt avtal om studentutbyte, samt ett avtal om samarbete med 3+1+1.  

Läs mer om 3 + 1 + 1-samarbetet med University of Denver

Inom samarbetet finns också möjligheter för mobilitet för lärare och administrativ personal.

Sidansvarig:

Kontakt

Pouneh Eftekhari
Internationell koordinator
+46 46 222 46 45
pouneh [dot] eftekhari [at] er [dot] lu [dot] se

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen