Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Validering – kvalitetssäkring av ny utbildning

Valideringsprocessen handlar om att granska och bedöma kvaliteten i en utbildning innan den etableras i universitetets utbud.

Validering av nya utbildningsprogram

Validering av nya program är ett grundläggande element i kvalitetssäkringsarbetet vid Lunds universitet och genomförs som ett led i fakulteternas utbildningsplanering.

  • Vid validering prövas de kvalitativa förutsättningarna för att implementera och genomföra aktuellt utbildningsprogram.
  • Genom validering säkras förutsättningarna för att programmen håller god nationell och internationell standard innan de inrättas.
  • Valideringen är en tillämpning av de europeiska riktlinjerna för kvalitetssäkring – Standards and Guidelines for the European Higher Education Area (2015).

Ansökan om inrättande av nya program som leder fram till examina på grundnivå och avancerad nivå inges till den gemensamma utbildningsnämnden (på delegation från rektor) av fakultetsstyrelserna eller motsvarande. Resultatet av valideringen bifogas ansökan inför rektors beslut.

En reguljär ordning och handledning för validering av nya utbildningsprogram vid Lunds universitet fastställdes av rektor 2008.

Handledning för validering av nya program (PDF 125 kB, öppnas i nytt fönster)

Validering av ej programbaserad utbildning

Rektor har också beslutat att förutsättningarna för all examensgrundande utbildning på grundnivå och avancerad nivå ska kvalitetssäkras genom validering. Validering av utbildning som kan leda till examen och som inte är programbaserad ska genomföras i linje med riktlinjer som fastställs av utvärderingschefen.

Sidansvarig:

Kontakt

Jenny Pobiega
Utredare
Avdelningen Kvalitet och utvärdering
+46 46 222 71 22
jenny [dot] pobiega [at] stu [dot] lu [dot] se

 

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen